Terry Gilliam: Grimm

ˆhirdetés

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer két, magával ragadó, de egymással homlokegyenest ellenkező természetű fivér, a cinikus Will (Matt Damon) és az álmodozó Jacob (Heath Ledger), akik Grimm testvérek néven lettek híresek szerte a világon.

 

A napóleoni időkben a fivérek a német falvakat járják, és azt állítják magukról, hogy képesek megszabadítani az embereket mindenféle szörnyűséges lidércnyomástól és rémálomtól, ájtatos manóktól és boszorkányoktól. A francia hatóságok azonban rájönnek szemfényvesztő módszereikre és megpróbálják tőrbe csalni őket.

Will és Jacob rövidesen egy olyan világban találják magukat, amely pontos megfelelője az ő fantáziájuk teremtette mesevilágnak. A varázslatos Marbaden faluban az örök szépséget áhító Tükör Királynővel (Monica Belucci) gyűlik meg a bajuk, amikor egy bűvös erdőbe érve titokzatos körülmények között fiatal lányok tűnnek el egyre-másra. Nyilvánvaló tehát, hogy a fivérek kénytelenek egy valóban varázserejű átokkal megküzdeni. Számos történet az ismert Grimm mesék közül - a Hamupipőke, a Piroska és a farkas és a Jancsi és Juliska - valahogyan megelevenedik. A Grimm testvérek pedig arra kényszerülnek, hogy a fantázia és a valóság határán, a saját képzeletük szülötteivel szembesüljenek. Az abszurd helyzetet tovább bonyolítja, hogy Will és Jacob ugyanaz a nő, Angelika (Lena Headey) iránt érez olthatatlan szerelmi vágyat.

 

Terry Gilliam (Brazil, Tizenkét majom, A halászkirály legendája) ezúttal a mesemondó fivérek harsányan kavargó kalandjainak világát tárja elénk. A Grimm című film a fantasy, a thriller és a romantikus vígjáték bizarr elegye, melyben az ősi, mágikus gondolkodásmód és a felvilágosodás racionális eszméi vívnak csatát.  A lenyűgöző látványú, igazi sztárokat felsorakoztató, nagyszabású alkotás számos jelenetét Prágában forgatták.

 

Ajánló: FilmBox - 2011.február 13.