Precious - A boldogság ára

ˆhirdetés

Az élet kemény, az élet drága, az élet nem tündérmese… de azzá tehetjük! 71 fesztiváldíj – A Precious - A boldogság ára, az utóbbi évek legfontosabb függetlenfilmje.

Precious Jones (a szerepéért Oscar®-díjra jelölt Gabourey Sibide), a zárkózott harlemi gimnazistalány élete nem tündérmese. A túlsúlyos lányt az iskolában kiközösítik, otthon pedig kegyetlen anyja (az alakításáért többek között Oscar®-, Golden Globe- és BAFTA-díjban részesült Mo’Nique) terrorizálja. Mindezek tetejébe még terhes is… immáron második gyermekével. Precious nem üldöz elérhetetlen álmokat – csupán boldog szeretne lenni, mint mi mindnyájan –, így amikor felcsillan a lehetősége annak, hogy átkerüljön egy alternatív iskolába, ahol végre emberszámba veszik, a lány azonnal kap az alkalmon. Önző édesanyjának azonban más tervei vannak vele…

 

Ez a kőkemény, de megindító nagyvárosi dráma felforgatta a világot. Hódító útját a 2009-es Sundance Filmfesztiválon kezdte, ahol a zsűri és a közönség díját egyaránt elnyerte; tarolt az Independent Spirit Awardson, többek között három Golden Globe-, hét Satellite- és négy BAFTA-díjra jelölték – köztük a legjobb filmnek járóval –, végül, de nem utolsósorban ez a különleges film hat Oscar®-jelölést is elkönyvelhetett, melyből kettőt (legjobb női epizódszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv) el is nyert. A film nemzetközi sikerében tükröződik mondanivalója: ha nagyon küzdesz, akkor bármi sikerülhet.

 

R.: Lee Daniels 

Fsz.: Gabourey Sibide, Mo’Nique, Paula Patton, Mariah Carey, Lenny Kravitz

Bemutató: 2011. február 24.