hirdetés

Védőoltások csecsemőkorban

Kötelező és ajánlott védőoltások csecsemőkorban

 

Kötelezők:

Újszülöttkorban általában a kórházban: BCG

2 hónaposan: DTPa+IPV+Hib (diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag + inaktivált poliovírus vakcina a elleni vakcina + Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag); emellé adható az első konjugált pneumococcus vakcina (PCV)

3 hónaposan: DTPa+IPV+Hib

4 hónaposan: DTPa+IPV+Hib; emellé adható a második PCV

15 hónaposan: MMR (morbilli (kanyaró)-mumpsz-rubeola); emellé adható a harmadik PCV

18 hónaposan: DTPa+IPV+Hib

 

A pneumococcus elleni oltás az utóbbi években lett ingyenes és kötelező.

A pneumococcus baktérium gennyes középfülgyulladást, a tüdőgyulladást, a sepsist, vagy akár a gennyes agyhártyagyulladást okozhat, elsősorban 5 évnél fiatalabb gyermekek a veszélyeztetettek, de minél fiatalabbak a gyermekek, illetve a csecsemők, annál fogékonyabbak a fertőzések iránt, tehát annál veszélyeztetettebbek, ezért a védőoltás adását a lehetséges legfiatalabb korban javasolt elkezdeni.

Ha a szülő másként nem kéri a leírtak alapján az első kötelező oltásokkal egyidejűleg kapja meg a gyermek.

 

Ajánlottak:

A kötelező védőoltások mellett van lehetőség egyéb betegségektől is megvédeni gyermekünket. Ezeket az oltásokat van, amelyik gyermekorvos, illetve védőnő ajánlja, van, amelyik szerint feleslegesek, végülis a szülő dönt, aszerint, hogy a mellette vagy az ellene szóló érvek győzték meg inkább, vagy van-e esetleg az adott betegséggel kapcsolatos tapasztalata.

Az ajánlott (nem kötelező) oltások időpontjait egyénileg kialakított és megbeszélt időpontban lehet beadni, nem kötött szigorúan, az egyéntől, egészségi álapottól, életkörülményektől függően. Ehhez szükséges minden oltásnál orvosi konzultáció.

 

Rotavírus elleni oltás: Az oltás mellett szól, hogy a gyermekek 95%-a öt éves koráig biztosan elkapja a betegséget, és bár az esetek kis részében, de a hányással, hasmenéssel járó állapot csecsemőknél könnyen kiszáradáshoz, kórházi kezeléshez vezethet. Aki az egészségügyben dolgozik, annak nem feltétlenül elrettentő egy infúziós kezelés a kórházban még csecsemővel sem (főleg, hogy viszonylag kis arányban fordul elő), de aki ezt inkább elkerülné annak javasolt az oltás beadatása.

Ellene szóló érv még például az ára: két vagy három adagból álló oltás létezik a rotavírus ellen, darabonként 14500 illetve 17000 forint körüli árban. A két oltóanyag közt elvileg minimális a különbség hatásfokban, tehát esetleg nem az a döntő, hogy melyik hat jobban. Viszont esetleg érv lehet a két adagos sorozat mellett, hogy csak kétszer kell az oltással megterhelni a csecsemőt.

Az utolsó adag oltást legkésőbb hat hónapos korig be kell adatni.

 

Bárányhimlő elleni oltás: Régebben a bárányhimlőt olyan betegségnek tartották, amin jó átesni gyermekkorban, mert akkor később már nincs vele gond, mivel megelőzni akkor még nem lehetett.

A szövődmények gyakoriságára vonatkozó felmérések szerint viszont a gyermekkorban átvészelt bárányhimlő sem veszélytelen. A bárányhimlő a megbetegedések 70%-ában óvodás kor végéig fertőzi meg a gyermekeket, és a betegség egyre gyakrabban jár szövődménnyel. (Az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján)

A bárányhimlő a leggyakoribb fertőző betegség, cseppfertőzéssel terjed.

A védőoltásból két adag beadása javasolt már 12 éves kor alatt is (régebben kisebbeknek egyet javasoltak), egy oltás nem véd megfelelően. 9 hónapos kor alatt nem adható be, szakmai ajánlások szerint a 15 és 18 hónapos kötelező oltásokkal egyidőben célszerű beadni. A két adag oltás között minimum hat hétnek el kell telnie.

Ellene szólhat, hogy mivel hosszútávú tapasztalatok nincsenek, nem garantált, hogy felnőttkorban is véd még a gyermekkorban megkapott oltás, így lehet, hogy csak kitoljuk felnőttkorra a betegséget, amikor súlyosabb is lehet. De a védettséget lehet ellenőrizni felnőttkorban, és szükség esetén (esetleg várandósság előtt, mivel azalatt nagyobb kockázata van egy esetleges fertőzésnek) újra lehet oltatni magunkat.

Ekcémás, illetve egyéb bőrbetegséggel küzdő kisgyermeknél különösen ajánlott lehet a betegség elkerülése, védőoltással történő megelőzése.

 

Meningococcus elleni oltás: A meningococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladás súlyos, életveszélyes állapotot jelent. Az állapot nagyon gyorsan romlik, és órák alatt életveszélyessé válhat! A betegség cseppfertőzéssel terjed, tehát fokozottan érintettek a közösségbe járó kisgyermekek. A megelőzés egyetlen hatékony eszköze a védőoltás.

1 éves kor alatt 3 oltás, 1 éves kor felett 1 oltás szükséges a védettség kialakulásához.

 

Kullancs-encephalitis elleni védőoltás:

Az oltás a kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás ellen véd. Elsősorban a fertőzött területeken élőknek, illetve az oda kirándulóknak, ajánlott, Magyarországon is egyre gyakoribbak a fertőzött kullancsok, gyakran már a kertekben, parkokban is megjelennek, mivel az uniós jogszabályok alapján tilos ezeket permetezéssel irtani.

Fontos tudni, hogy az oltás nem általában a kullancsos fertőzések ellen véd, hanem csak az agyhártyagyulladás ellen a kullancsok által terjesztett betegségek közül, tehát Lyme- kór ellen nem!

Az oltás egy éves kor alatt, illetve súlyos tojásfehérje érzékenység esetén nem javasolt.

Az alapimmunizálás 3 oltásból áll.

Gyerekeknek 2 féle oltóanyag van forgalomban Magyarországon 1-12 illetve 1-16 éves korig adható. Az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a 2. oltást, a 3. oltást, pedig 9-12 hónap elteltével. 5 évente emlékeztető oltás szükséges.

 

Hepatitis A: Fertőző májgyulladás, mely emberről emberre terjed, különösen rossz higiénés körülmények között. Nyomtalanul gyógyul, de a lefolyása súlyos állapotot idéz elő. Hepatitis A vakcinák alkalmazása 1 éves kor felett megengedett.

Hazánk az alacsonyan fertőzött területekhez tartozik, ezért utazáskor vagy járványos megbetegedések esetén fontos az oltás, mert a lakosság nagy része fogékony.

 

Az influenza elleni oltások 6 hónapos kor felett alkalmazhatóak, 9 éves kor alatt az első oltás alkalmával 2 oltást kell adni, 6 hét különbséggel. Az oltás ismétlése évente szükséges, mivel a vírus évente variálódik.