hirdetés

Blackhat

Michael Mann-re jellemző képi világ, hackerek, izgalmas thriller, és Chris Hemsworth.

 

Egy kínai atomerőműben baleset történik, hamar kiderül, hogy egy hacker, vagyis inkább cracker, vagy is inkább egy terrorista, vagy egy simán elvetemült bűnöző állhat az egész ügy mögött. A felderítésére Kína és az Egyesült Államok ügynökei közös csapatot alakítanak és a rosszfiú után erednek. De nem ilyen egyszerű a dolog, mert ahhoz, hogy be tudják azonosítani azt, ki jutott be a rendszerbe és írta meg a kódot, szükségük van egy számítógépes bűnöző segítségére is, aki éppen börtönéveit tölti és egészen eddig reménye sem volt a szabadulásra.

Nicholas Hathaway (Chris Hemsworth) alkut köt, ha elkapja a rosszfiút, akkor szabadulhat, ha nem jár sikerrel, akkor visszakerül a börtönbe.

A szabadulása lényegében Chen Dawainak köszönhető, a kínai tisztről hamar kiderül, hogy egy iskolában tanulta programozást a főhősünkkel, ráadásul csinos húga van, aki természetesen rövid úton beleszeret Hathawaybe.

A hajsza földrészeken átívelő, többek között Los Angeles, Hongkong és Malajzia is útba esik, miközben üldözik a titokzatos és névtelen IP-cím mögé bújó gonosztevőt.

A film fő mondanivalója az, hogy mennyire védtelenek vagyunk a kiberbűnözők ellen. Jön a gonosz gondolatokkal megáldott programozó és az ipari társadalmunknak annyi, persze nem árt, ha néhány nagyon elvetemült fegyveressel szövetkezik a tervei végrehajtására... Sajnos a film nem is nyújt ennél többet, beleszagolhatunk egy kicsit a hackerek világába, vagyis inkább abba, hogy milyen könnyen meg tudják szerezni a mi adatainkat, de akár olyan cégekét is, amikben bízunk. Ráadásul szinte minden titkos adatunk elérhető, ami valamilyen hálózatra rá van kötve és ez tényleg elég riasztó dolog.

Szimpatikusak a főszereplők, drukkolunk a szerelmeseknek is, meg közben vannak számítógépek, miközben azért ez egy túl véres és realisztikus akciófilm is. Ennek ellenére vannak hiányok a filmben, hiába hosszú a történet, mégis vannak benne üresjáratok, feleslegesen hosszúra nyújtott jelenetek, ahhoz képest, mennyire nincs kidolgozva a fő gonosz. Mert sokáig sikerül fenntartani a feszültséget, de aztán hirtelen vége lesz, és nem érzünk semmi katarzist.

Az utóbbi időben egyre többet olvashatunk arról a hírekben, hogy háború folyik, de már nem a szokványos fegyverekkel, hanem kódokkal, azok feltörésével, bitekkel és számokkal, egy kis bepillantást kaphatunk, hogy milyen védtelenek vagyunk az internet, a hálózatok miatt és ez riasztó, de ennek ellenére számítógépes témában nem lesz alapmű a Blackhat.

Azért érdemes még mindig előkaparni a Komputerkémeket Robert Redforddal, mert még mindig nem sikerült letaszítani azt a filmet a trónról.

A Chris Hemsworth rajongóknak kötelező film mától (2015.01.29.) a mozikban.

 

R.Molnár Gábor