Vámos Miklós új könyvének bemutatója

Megjelent Vámos Miklós: bárnovellák + FAKCIÓK című kötete

 

A korábban bár címmel megjelent kötet novelláit és az elmúlt esztendőkben írt „fakciókat” rendezte egy könyvbe Vámos Miklós. Az életműsorozat bárnovellák + FAKCIÓK című darabját november 5-én mutatja be az Európa Könyvkiadó az Alexandra Pódiumon.

„A bár szigorúan szerkesztett novelláskötet, 1998-ban jelent meg, nagyjából négy év termése volt. Akkoriban meglepően magas példányszámban kelt el, bebizonyítva régi rögeszmémet: az olvasók szeretik a rövid történeteket, csak a kiadók félnek tőlük, makacsul regényt követelve a szerzőktől” – írja Vámos Miklós az új könyvről, amely a néhány éve Majdnem összes címmel megjelent válogatott novelláskötet párja.

A fakció az Egyesült Államokban jól ismert műfaj, a faction magyarítása, amely az angol fact és a latin factum szóból ered.

„Az olyan írást jelölik vele, mely fiction és non fiction határmezsgyéjén születik, azaz tényeken alapul, de mégis inkább fikciónak látszik, mint dokumentumnak” – magyarázza Vámos a szó jelentését.

Az elmúlt években sok ilyet írt, ezek kaptak helyet a kötet második felében. A bárnovellák és fakciók megírását tizenöt év választja el, így érdekes összecsengések adódnak, izgalmas felfedezni a különbségeket és hasonlóságokat.

„TÖRTÉNETMESÉLÉS az én foglalkozásom, kedves barátaim, ez most már bátran kijelenthető. I AM STORY. Nem véletlen, hogy a pályámat novellistaként kezdtem, s hiába kaptak a regényeim fényesebb reflektorfényt (jelzem, azokban is ezt teszem, csak nagyobb nekifutással és léptékkel), máig is az maradtam. Novellista. […] Talán illendő volna, ha ezek után nem írnék több novellát, s ez a kötet záróköve lehetne a műfajnak az én (mostani) életemben. Erre azonban nem tennék ígéretet, bármennyire szeretem a záró- és kezdőköveket” – jegyzi tréfásan a szerző könyvének fülszövegében.

A bárnovellák halhatatlan című írásából Kern András forgatott filmet Gondolj rám címmel, a forgatókönyvet Vámos Miklóssal közösen írták. A bárnovellák + FAKCIÓK című kötetről Lévai Balázs kérdezi Vámos Miklóst 2015. november 5-én 18 órától az Alexandra Pódium (1055 Budapest, Nyugati tér 7.).