hirdetés

Silvie Sanza: Válassz foglalkozást!

Silvie Sanza: Válassz foglalkozást!

Mi leszel, ha nagy leszel? Teszi fel a könyv a kérdést, és teszi fel majdnem minden felnőtt rokon a gyereknek.

 

Jobb esetben bejelenti: űrhajós, szuperhős, vagy királylány, vagy valamilyen álomszerű munkát dob be a köztudatba, aminek a jelentésével még talán mi sem vagyunk tisztában. Vagy von egyet a vállán, mert körülbelül annyira megválaszolható és idegesítő a kérdés, mint a mi volt az iskolában, mi volt az oviban.

 

A Válassz foglalkozást! a gyerekeknek próbálja érthetően bemutatni, milyen munkák közül választhatnak. A könyvből több mint 300 gyakori és kevésbé ismert foglalkozást ismerhetnek meg szemléletesen.

A témákat több rétegben közelíti meg a könyv. Először nagy panorámaképet kapunk egy munkahelyről, pl.: egy színházról, ahol láthatjuk, hol helyezkedik el a színész, a súgó, a rendező, a látványtervező, vagy a fodrász, a cipész, a kellékes, és még sorolhatnánk a szakmákat, mire van szükség a színházban, egy munkahelyen.

A következő oldalakon a foglalkozásokat részletezik néhány mondatban. A szakmákat vidám illusztrációkkal és egy-egy jól eltalált mondattal, gondolattal is jellemzik, ami kezdő olvasónak kimondottan szórakoztató.

A könyv összesen 17 nagyobb témakört ismertet: a színház, a tanya, a luxushajó, a repülőtér, a szálloda, a kórház, az áruház, az iskola, a mentőalakulat, az építkezés, a pályaudvar, a balett és opera, a filmstúdió, a lapkiadó, a múzeum, a művészeti stúdió, az űrkikötő rengeteg szakmája érdekes, informatív, nem csak gyereknek, hanem a felnőttnek is.

 

A Válassz foglalkozást! lehet, hogy nem mondja meg, mi legyél, de betekintést ad olyan világokba, amivel gyerekként szinte biztosan nem, sőt felnőttként sem mindig találkozunk. Az ismeretterjesztő kiadvány szórakoztatóan mutat be rengeteg szakmát, foglalkozást, hivatást. Milan Stary rajzaival játékosan segít az eligazodásban és próbálja vonzóvá tenni őket, megtalálni bennük a jót.

A könyv a Betűtészta Kiadó gondozásában jelent meg magyarul, Homok Szilvia fordításában.

 

Molnár Gábor