hirdetés

Horvátország 7 eldugott kincse

Beritnica strand - crotia.hr - Ivo Pervan

Horvátország idén is a legkeresettebb a magyar utazók között, itt van hét kevésbé híres, de annál gyönyörűbb hely Horvátországból, amit érdemes lehet felkeresni, vagy legalább utána olvasni.

 

Horvátország a magyar utazók örök kedvence, a Trivago.hu szálláskereső weboldal adatai szerint 2016 nyarán is a legkeresettebb ország. A horvát riviéra főbb városait vagy a Plitvicei-tavakat mindenki ismeri és szereti, ám a Trivago összegyűjtött 7 kevésbé híres, ám annál gyönyörűbb úti célt az ország különböző részeiről.

 

 

Mir (Béke) sós tó, Dugi Otok sziget

fotó: Crotaia.hr / Ivo Pervan

A Dugi Otok nevű sziget Dalmáciában található és leginkább természeti látnivalóiról ismert. Területén található a Telašćica Nemzeti Park, melynek része a Mir-tó (nevének jelentése „béke”). A szárazföldön rekedt állóvizet egy sor földalatti csatorna, kis patak köti össze a tengerrel, ez biztosítja a sótartalmát, ami a párolgás és az édesvízi utánpótlás hiánya miatt sokkal magasabb, mint a tengeré. A tó körülbelül 850 méter hosszú és 300 méter széles, maximális mélysége 6 méter. Mivel nemcsak maga a tó, hanem a nemzeti park egész területe, a szigetet határoló sziklák is különleges látványt nyújtanak, érdemes egy hajókirándulás során ellátogatni a területre.

 

Szluin vízesések, Károlyváros megye

fotó: Crotaia.hr / Sergio Gobbo

A horvát vízesések közül a legismertebbek bizonyára a Plitvicei-tavak képződményei, ám útban a tavak felé, 53 kilométerre Károlyvárostól (Karlovac) a régió egyéb kincsekkel is szolgál. Itt található Szluin (Slunj) települése, ahol ugyancsak a víz a legfőbb látnivaló; a helyiség a Slunjčica és a vadregényes Korana folyók torkolatánál fekszik. A rengeteg kisebb vízesésre sok helyen vízimalmok épültek, melyek mesebeli hangulatot kölcsönöznek a területnek. A famalmok akár több száz évesek is lehetnek és különleges, gondosan ápolt kertek veszik körül őket. A környék így igazi paradicsomi úti cél a kirándulók és fotósok számára.

 

Beritnica strand, Pag sziget

fotó: Crotaia.hr / Domagoj Sever

A Pag sziget Horvátország ötödik legnagyobbja, egyben az egyik legfurcsább. Nyílt tenger felé eső nyugati oldalán ugyan vannak zöld területek, de a sziget alapvetően kopár. Ez persze inkább hátrány lenne, de tengerpartját sok helyen pont ez teszi különlegessé. A sziget keleti oldalán, egy öbölben található a Beritnica nevű strand, ami első ránézésre akár a jordán tengerpart egy szakaszával is összetéveszthető; a sziklás, mindenütt fehér vidék és az élénk türkizkék víz kontrasztja különleges látványt eredményez. A természet, megtörve a partszakasz folytonosságát, 3 hatalmas sziklát helyezett a sekély vízbe, a szárazföldön levő Stogaj nevű szikla pedig a mászóknak ígér felejthetetlen kalandot.

 

 

Kopácsi rét, Eszék-Baranya megye

fotó: Crotaia.hr / Mario Romulic

Ahhoz, hogy megismerjük Horvátország egy másik arcát is, nem kell messzire mennünk a magyar határtól. Az ország keleti részén található a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal határos Kopácsi rét (Kopacki rit) vizenyős természetvédelmi területe, mely a két folyó torkolatánál fekszik. A park minden természetkedvelő igényeit kielégíti; területén váltakoznak az erdők, mocsarak és tavak. A helyet az egyedi, gazdag flóra és fauna teszi vonzóvá a turisták számára, akik a pihenés mellett madár lesen, madárfotózáson, csónakázáson is részt vehetnek. A látogatást érdemes magas vízállás idejére időzíteni, ilyenkor a sétahajók segítségével a vízzel elöntött területek is felfedezhetők.

 

Aranyszarv, Bračsziget

fotó: Crotaia.hr / Ivo Biocina

Az Aranyszarv, horvátul Zlatni Rat, Bol településén, Brač szigetének egy hangulatos öblében található. A tengerbe nyúló földnyelv egy fenyőerdővel borított természeti park, különlegessége, hogy pontos alakja a dagálynak és szélnek megfelelően folyamatosan változik. A földnyelv csücske, mely általában enyhén kelet felé hajlik, a Sirokkó nevű délkeleti szélnek köszönhetően olykor irányt vált és nyugat fele néz. Ezen a partszakaszon az áramlások is fontos szerepet játszanak; a földnyelvet körülvevő vizet hűvössé, de áttetszővé teszik, a földnyelv csúcsáról messzebb, egyenesen délnek úszókra viszont enyhe veszélyt jelenthetnek.

 

 

Mužilovčica, Sziszek-Monoszló megye

fotó: Crotaia.hr / Bojan Haron Markicevic

A kicsiny Mužilovčica nem a turisták által kitaposott útvonalon fekszik és a horvát riviéra látnivalóitól teljesen eltérő élményekkel szolgál. A Száva folyó melletti település kitűnő kiindulási pont lehet a természetszerető turisták számára, akik a Lonjsko Polje természetvédelmi területet szeretnék felfedezni. A településen levő patkó alakú, növényekkel sűrűn benőtt tó csak egyike a terület állóvizeinek, melyek behálózzák a vidéket és a különleges állat- és növényvilágon kívül idilli környezetet biztosítanak kirándulni, csónakázni, horgászni vágyók számára.

 

 

Palud mocsár és madártani park, Isztriai-félsziget

fotó: Crotaia.hr / Dejan Hren

A horvát tengerpart szépsége nem merül ki a szebbnél szebb strandokban – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az Isztriai-félszigeten, Rovinj nyüzsgő városától 8 kilométerre fekvő Palud mocsár. A terület édesvízi mocsár volt egészen 1906-ig, amikor az osztrák-magyar hadsereg egy csatornát ásva összekötötte a tengerrel, reménykedve, hogy a megnövekedett sótartalom csökkenti majd a szúnyoglárvák fejlődését és visszaszorítja a maláriát. Ez sajnos nem sikerült, ám a sós és édesvíz keveredése gazdagabb élővilágot hozott létre a környéken. Említésre méltó a terület madárfajainak sokszínűsége; a szerencsések szárcsát, gébicset, poszátát, vagy a további több mint 200 faj egyikét láthatják a mocsári túrán.