hirdetés

Jason Bourne

Jason Bourne - Matt Damon

Megérett az idő az újabb Jason Bourne filmre, amiben újra Matt Damoné a főszerep és a rendezői székbe megint Paul Greengrass ült, a fő sláger meg természetesen Mobytól az Extreme Ways.

 

 

A Robert Ludlum történetei alapján készült trilógia tökéletes folytatást kapott, hiába telt el egy bő évtized, az új rész szervesen illeszkedik az előzményekhez, persze ehhez kellett az is, hogy Matt Damon újra Jason Bourne bőrébe bújjon.

 

Mi történhetett a különleges ügynökkel az eltelt időszakban, akiről mindenki azt hiszi, hogy meghalt, mert nem élte túl az utolsó akciót? (Csak mi nézők és Nicky Parsons ügynök tudtuk az igazságot, hogy nem fulladt bele a vízbe, mert egyszer csak megmozdult és tovább úszott) Sikerült végre megbékélnie magával, azzal, amit kiderített a múltjáról és békésen üldögél egy tengerparti házikóban, közelben szomszédok és ismerős arcok nélkül? Természetesen nem.

Bourne a görög-macedón határon verekedésből él és folyamatosan bevillannak régi emlékek az életéből. Érzi, hogy nem tud mindent, nem tud minden építőkövet a helyére tenni. Bunyóval telnek a napjai és nem lehet tudni, mennyi ideig élhet így. Ebből a siralmas helyzetből rántja ki a régi ismerős, Nicky Parsons ügynök, aki régen is a biztos pont volt az életében.

Nicky Parsons (Julia Stiles megint) már nem a CIA embere, kémkedik, de most már olyan titkos ügyeket akar nyilvánosságra hozni, mint amilyen a Fekete hanga, vagy a Treadstone is volt. Miközben titkos anyagokhoz jut, rátalál Jason Bourne múltjából eltemetett anyagra és felkeresi Bourne-t. Ezzel Bourne újra célt kap és újra célpont is lesz, hiszen a CIA ráveti magát a régi ügynökére és el akarja kapni.

Bourne menekül, és egyúttal válaszokat akar kapni, bosszút akar állni. De közben megismerjük a CIA álláspontját is, mi más lehet most is a válasz, mint Amerika biztonsága. De mivel eltelt azóta egy bő évtized, és a Bourne film reagál is ezekre, így aktuális a Snowden ügy, a WikiLeaks. Egyre fontosabb a személyes adatok biztonsága, miközben a nemzetvédelmi hivatalok mindenkiről minden adatot látni akarnak, tudni akarnak, így nagyon veszélyes az, amit Nicky Parsons csinál, vagyis minden titkos ügyet a megfigyelésekről, nyilvánosságra hozni.

A CIA élén Robert Dewey (Tommy Lee Jones) áll már, aki még a régi módszerek híve. Bourne felbukkanásával azonnal rászabadítja az ügynököt, akit Vincent Cassel alakít. Bourne és a profi gyilkoló-gép személyes ügyet is lerendezne, így várhatóan csak úgy lehet vége a külön csatájuknak, ha egyvalaki meghal.

Közben, a kibervédelem élére az Oscar-díjas Alicia Vikander által alakított fiatal, okos és szép Heather Lee kerül, akinek az igazi mozgatórugóit nem sejthetjük, csak látjuk, hogy valami miatt nem ki akarja csinálni Bourne-t, hanem vissza akarja csábítani a CIA kötelékeibe.

A film elképesztően feszült, igazi thriller, tele akciójelenetekkel, de még sem csak az akción van a hangsúly, sokkal lényegesebb az, hogyan tud felbukkanni a semmiből Bourne és tud újra eltűnni az őt követő ügynökök szeme elől. Megtud-e újabb információkat a múltjából és azzal, hogy újra szem elé került, tud e nyugalmat találni, vagy ez egy kivételes képességekkel rendelkező, különleges kiképzésen áteső ügynöknek már sosem fog megadatni.

Gyorsan eltelik a két óra és nem kell csalódnunk a lezárásban sem, majd amikor felcsendül Mobytól az Extreme Ways, még nem akarunk felkelni néhány percig a fotelből, mert ez a zene egyszerűen hozzátartozik a Bourne filmekhez.

 

Molnár Gábor