hirdetés

Nem minden az értelem, hol marad az érzelem

Érzelem

Miért fontos az érzelmi intelligencia, miért nem elég csak okosnak lenni.

 

Hányszor csodálkozunk azon, hogy egy okosnak vélt ember milyen bunkó tud lenni, mennyire elveszett a világban, milyen érzéketlenül viszonyul a környezetéhez és megdöbbenünk, ez diplomás, ez okos? Akkor milyen lehet a többi?

 

Aztán rájövünk, hogy rengeteg módon mérik az ember képességeit, tulajdonságait és az okosság, az értelmi képesség, az IQ, az csak egy dolog. Attól még nem leszel jó ember, hogy magas az IQ-d, talán könnyen tanulsz, jól el fogsz tudni helyezkedni, mert van hozzá diplomád, megszerzed a szükséges papírokat a megfelelő munkához, de gondban leszel, mert nem találod a helyed a világban.

Az IQ kihangsúlyozásával az a gond, hogy évtizedek óta minden emberi képességet ezzel akartak mérni és leírni.  Ezzel a számmal próbálták megmondani, hogy milyen ember vagy. De közben látjuk, hogy egy okos ember is lehet bunkó, egy okos ember is képes átgázolni az embertársain és az okos ember is lehet elveszve teljesen a világban, amit egyszerűen nem tud megérteni. Megdöbbenünk, mert eddig mindig azt mondták, az IQ-val le lehet írni az embert. De a pszichológia sokat fejlődött azóta és kimondható, igen, az ember egy képességét le lehet vele írni. De nem csak ennyi az ember, szerencsére.

Ugyanúgy fontos, sőt, az emberi, társadalmi kapcsolatok szempontjából sokkal fontosabb az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia, ami röviden a saját és mások érzelmeinek érzékelését, azoknak az érzelmeknek a megértését és kezelését jelenti.

 

Az ember maga az érzelem.

Érzelem nélkül elvesztünk, fél életet élünk. Ha nem elég fejlett az érzelmi intelligenciánk, nem fogjuk érteni a saját és a körülöttünk lévő emberek viselkedését. Fontos a mindennapjainkban, hiszen segít abban is, hogy megértsük, miért vagyunk éppen rossz, jó állapotban, megérthetjük, miért viselkedünk úgy, ahogy egy bizonyos helyzetben. Tanulhatunk belőle és változtathatunk rajta.

Ahhoz, hogy örömteli párkapcsolatot hozzunk létre, elengedhetetlen, hogy érzékeljük a másik érzelmeit és lehetőleg reagálni is tudjunk rá, nem véletlenül pár-kapcsolatról van szó…

Egy magasabb EQ-val rendelkező ember képes kontrollálni a saját érzelmeit, másokét könnyebben érti meg, ráadásul képes motiválni saját magát és másokat is.

A magas IQ nem jelenti azt, hogy jól boldogulunk a világban, a társadalmi megítélésünkhöz, a kapcsolataink sikeréhez, a saját magunk boldogságához fontosabb az EQ.

Ami lényeges az EQ fejleszthető, tanulható, bár nem árt, ha van egy velünk született alapképességünk az érzelmek megértéséhez, megérzéséhez és kezeléséhez és nem csak egy jó értelmi képességgel rendelkező egyén vagyunk. Az IQ inkább velünk született képesség, egy alaptulajdonságot jelez. Kevésbé fejleszthető, bár sokan kritizálják az intelligenciahányadost mérő teszteket, mert minden típust be lehet gyakorolni, és ezáltal jobb képet tudunk festeni magunkról, mint valójában. Azt érdemes kiemelni, sosem árt, ha tanul az ember, abból kárunk nem születhet. Legfeljebb valakinek nehezebben megy, mint néhány szerencsésnek, fontos, hogy az ember a lelkét és az agyát is ápolja…

Nem érdemes kihangsúlyozni az egyiket sem a másik kárára, az is rossz, ha csak az egyik intelligenciánk domináns, míg a másikban elképesztően gyengék vagyunk. Ideális esetben okosak vagyunk, jól tájékozódunk a világban, a kapcsolatainkban biztonságosan és boldognak érezzük magunkat.

Az érzelmi intelligencia segít abban, hogy megtudjuk, milyen ember vagyunk valójában, segít abban, hogy megmutassuk magunkat a világnak, a környezetünknek és közben még boldognak is érezhessük magunkat. Ha még az értelmi képességünk is átlagos, vagy magas, akkor az, maga az ideális állapot kapuja.