Lee Child: A baj nem jár egyedül

Ne húzz ujjat a különleges nyomozókkal! Jack Reacher a régi társaival nyomoz egy őket mélyen érintő ügyben

 

Reacher eléggé rossz anyagi helyzetben van, amikor felvenné a további útjához szükséges pénzt, észreveszi, hogy valaki 1030 dollárt utalt a számlájára. A számok bűvöletében élő Reacher hamar rájön, vészjelzés érkezett. Bajban van valamelyik társa a katonai rendőrségről, a szupercsapatból, amit ők alkottak egy évtizede.

 

A régi egység tagjai újra összegyűlnek, de nem lehet ott mindenki, hiszen az ok a találkozóra éppen az egyikük halála, többüknek meg az eltűnése. Egyik társukat holtan találják a kaliforniai sivatagban, valószínűleg egy helikopterből zuhant ki és nagy a valószínűsége, hogy segítettek neki ebben…

Nyomozni kezdenek az egyáltalán nem mindennapi ügyben, komoly ellenféllel kell szembe néznie a régi csapat még megmaradt tagjainak, hiszen az egységük a legjobb volt, és ahogy újra előkerülnek a régi automatizmusok, ugyan kopottan, de még mindig elképesztő hatékonysággal működnek a bejáratott mozdulatok.

Lee Child 2007-ben megírt könyvében kegyetlenül vezet végig minket a jól megszokott bosszún, tiszta logikával, mesterien ábrázolt karakterekkel megírt történet A baj nem jár egyedül. A könyv külön érdekessége az, hogy megismerjük Reacher elitegységét, annak tagjait, milyen embereket választott ki maga köré, milyen emberekben bízott meg vakon és kik azok, akikre még most is számíthatna, ha bajba kerülne.

Child meglepően sokat mutat meg nekünk a főhőséből. Eddig mindig úgy éreztük, Reachert nem érdekli a pénz, mindig van annyi neki, amennyi kell. Elégedett azzal, hogy cél nélkül sodródik a világban, és ha megbízzák egy titokzatos üggyel, akkor kíméletlenül megoldja. De most egy régi társnak a halálát kell megbosszulnia, vívódik az érzelmeivel, nem könnyű hideg fejjel, tisztán gondolkodva megtalálni a titokzatos tettest, bosszút állni és közben megmenteni Amerikát.

Child meglepően sokat foglalkozik azzal az élethelyzettel, amikor az ember a hadseregtől, vagy egy olyan helyről, ahol rend, világos szabályok mentén élhet valaki, hirtelen kikerül a való életbe. Társai sorsán keresztül is bemutatja, ki hogyan tudott talpon maradni és többnyire meglepő irigységgel figyeli életük alakulását, úgy érzi, ő az egyetlen, akinek nem voltak tervei, nem volt célja a hogyan továbbról. A társai előtt vesztesnek érzi magát és ez egy meglepő árnyalása Reacher ábrázolásának.

Reachernek van egy furcsa tulajdonsága, amikor új ruhát vesz, a régit azonnal, még az üzletben kidobja egy kukába, még erre is választ kapunk a könyvben, miért teszi.

Nem érdemes túlragozni, a Reacher rajongóknak különleges könyv A baj nem jár egyedül, jobban megismerhetik a nyomtalanul eltűnni vágyó, konkrét cél nélkül buszozgató Reachert. És megtudhatjuk, miért nem érdemes ujjat húzni a különleges nyomozókkal.

 

Molnár Gábor