hirdetés

3 jótanács, hogyan legyen jobb a kapcsolatunk a párunk családjával

Mindenki hallotta már a mondást: Nem csak a pároddal házasodsz össze, hanem a párod családjával is.

 

 

És bár a fiatalok hajlamosak nem sokat törődni ezzel a kérdéssel, a tapasztaltabbak már tudják, hogy ez bizony így van. Nem véletlen, hogy sok film és tévés sorozat foglalkozik a „bemutatkozunk a párunk szüleinek” illetve a mindenbe beleavatkozó családtagok kérdéskörével.

 

A „Szeretünk Raymond”-tól kezdve az „Apádra ütök” –ig számtalanszor kihasználják a filmesek a helyzethez kapcsolódó komikumot.

Ez is jelzi, hogy különösen kényes kérdés a párunk és a családunk közötti egyensúly megtalálása és meghatározó lehet a kapcsolatunk szempontjából.

Van néhány alapvető szabály, amit be kell tartanunk, ha nem akarjuk, hogy a párunk családjával való viszonyunk rányomja a bélyegét a kapcsolatunkra is.

 

1. szabály: a párodhoz légy lojális!

Számtalan helyzet adódhat, amikor döntenünk kell, választanunk, miközben bárhogy is döntünk, valakinek biztosan problémája lesz vele. Ebben az esetben a tapasztalt idősebb párok azt tanácsolják, hogy ha bármilyen konfliktus adódik a családunk és a párunk között, mindig álljunk a párunk mellé! Az a feladatunk, hogy a férjünket/feleségünket támogassuk, és ezt egyértelműen ki is nyilvánítsuk a családunk felé. Egységes frontot kell alkotnunk mindkettőnk családja felé és az első perctől egyértelművé kell tennünk, hogy a párunk áll az első helyen. Ha ezt nem tesszük meg, nagyon hamar konfliktusok adódhatnak a párkapcsolatunkban.

 

2. szabály: emlékeztesd magad arra, hogy miért csinálod ezt!

A saját családoddal már lejátszottad a meccseket, elfogadtad a szokásaikat és rigolyáikat és most kezdheted elölről. Talán akkor a legkönnyebb ezt megtenni, ha emlékezteted magad arra, hogy ezt azért teszed, mert szereted a párodat, és ők hozzá tartoznak.

 

3. szabály: zárd ki a politikát a beszélgetésekből!

A politika az egyik legrobbanásveszélyesebb terep. Ezért jobb, ha kihagyjuk a párunk családjával való beszélgetésekből. Talán nem leszel képes elkerülni a konfliktust azzal kapcsolatban, hogy a párod szülei helytelenítik a házasságodat, a munkádat, az életstílusodat, azt, ahogy neveled a gyerekeidet, stb…de legalább a politikai vitát el tudod kerülni.

 

Saját tapasztalataid alapján lehet más „forró” téma is, amit érdemes nem bedobni családi körben, amiről tudod, hogy heves vitát szít, jobb nem elővenni.