hirdetés

Miért veszélyes másokhoz hasonlítani önmagunkat?

Miért nem jó, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat? Hogyan lehet elkerülni az összehasonlításból eredő csapdákat

 

 

Alapvető emberi késztetésünk, hogy összehasonlítsuk magunkat embertársainkkal. Kutatók ennek kétféle formáját különböztették meg. A felfelé és a lefelé hasonlítást.

 

A lefelé hasonlítás az, amikor önmagunkat valaki olyanhoz hasonlítjuk, akit rosszabbnak érzékelünk magunknál. És a felfelé hasonlítás, amikor olyanhoz mérjük magunkat, aki szerintünk jobb, mint mi. Számtalan szempontból ítélhetjük meg magunkat másokhoz képest: kinézet, egészség, intelligencia, képességek, szociális státusz, vagyon vagy bármilyen más jellemző alapján.

Kutatások szerint hajlamosabbak vagyunk a lefelé hasonlításra akkor, amikor önbecsülésünket valami fenyegeti, kudarc vagy negatív kritika ér minket. Ilyenkor a lefelé hasonlítás segít helyrebillenteni az önbizalmunkat, megerősít minket abban, hogy lehetne rosszabb is a helyzet.

Úgy tűnhet tehát, hogy a lefelé hasonlítás nagyon hasznos és egészséges. Ugyanakkor megvannak a veszélyei. Ha azon az alapon becsüljük magunkat, hogy másoknak rosszabbul megy, akkor az önbecsülésünk elég bizonytalan alapokon áll. Ezenkívül rombolhatja kapcsolatainkat, ha mindig csak mások negatívumait vesszük észre.

A felfelé hasonlításnak is megvannak a hátulütői. Jelenthet motivációt, reményt és mintát, hogy hogyan kerekedjünk felül a nehézségeken. Valamint sikeres barátokkal kicsit mi is részesülünk az ő dicsfényükből. Ugyanakkor táplálhatja az irigységet és az alacsony önbecsülést. Ebben az esetben sem látjuk a komplex személyeket, csak a kifelé sugárzott pozitív képet látjuk belőlük, ez irreális mércét állíthat elénk, mely a valóságban nem is létezik és nem megvalósítható.

 

De akkor lehet-e úgy összehasonlítani magunkat másokkal, hogy elkerüljük ezeket a csapdákat?

A kutatások szerint igen, ez csak nézőpont kérdése. Ha emlékeztetjük magunkat arra, hogy mindannyian emberek vagyunk, akkor a lefelé hasonlítás együttérzést, elfogadást eredményezhet, míg a felfelé hasonlításkor emlékeztethetjük magunkat arra, hogy a nálunk sikeresebbek is csak emberek, és csakúgy, mint mi hiányosságokkal is küzdenek, de ennek ellenére mindnyájan képesek vagyunk nagyszerű dolgokra, és mindannyiunknak megvannak az erősségei is.