hirdetés

Jordi Llobregat: Vesalius titka

Jordi Llobregat: Vesalius titka

Spanyol történelmi thriller, amely az anatómia és az 1888-as Barcelona világába vezet vissza minket.

 

Az időpont: 1888 májusa. Helyszín: Barcelona. Hamarosan megnyit a világkiállítás, miközben szörnyű gyilkosságok történnek a városban. Az illetékesek próbálják eltitkolni a haláleseteket, mert éppen az egész világ Barcelonát figyeli, ha kitudódik, akkor igen rossz fényt vetne a városra, igen rossz reklámot kapna a fejlődési robbanás előtt álló katalán főváros. Ha eluralkodik a lakosságon a rettegés, ha megindulnak a pletykák, a találgatás, nagy felbolydulást okozna, nem csak helyi szinten. A nyomornegyedekben az emberek már így is félnek, jogosan, mert titokzatos kutyaszerű lény szedi védtelen áldozatait és nem érzik, hogy bárki a segítségükre sietne.

 

Daniel Amatnak, a fiatal oxfordi tanárnak vissza kell térnie Barcelonába, meghalt az apja, akivel évek óta nem beszélt, egy tűzeset vetett véget a kapcsolatuknak. Daniel magát hibáztatta a tragédia miatt és Angliába menekült. Az apa halála igen titokzatos, elképzelhető, hogy mégsem természetes halált halt, hanem meggyilkolták. Felbukkan az egykor sikeres, lecsúszó félben lévő, de éppen élete nagy sztorija előtt álló újságíró, Bernat Fleixa, akinek Daniel apjával kellett volna találkoznia, mikor az meghalt. A harmadik főszereplő pedig a fiatal orvostanhallgató, Pau Gilbert, aki Daniel apjának segédkezett. Ők hárman állnak össze és elkezdenek nyomozni a gyilkosságok után, amely egy 16. századi anatómiai kézirat utáni kutatáshoz vezet.

Jordi Llobregat 2015-ös könyve, az egyik legváratlanabb siker volt Spanyolországban. Elsőkönyves íróként, igen összetett történetbe vágott bele, aminek a hátterét Barcelona adja. Llobregat kutatja a múltat, a történelem és a várostörténet megszállottja, érzékletes képet fest a nagy fejlődés előtt álló Barcelonáról, megmutatja, hogyan készül a város a világkiállításra, képet kapunk a társadalmáról, megjelenik a valódi nyomor, ami már klasszikus angol írókat idéz. És különösen érdekes, hogy bejárhatjuk a rettegett barcelonai csatornahálózatot, ahova térkép és útmutatás nélkül nem szabad lemerészkedni, mert könnyen az ember életébe kerülhet a kis kaland.

Fontos képet kapunk az orvoslás korabeli állapotáról és természetesen megismerjük Vesalius múltját és munkásságát. Lényeges is, hiszen az ő anatómiai kutatásai adják a könyv alapját, a rejtélyt, ami összehozta a hármast, ami veszélybe sodorhatja a világkiállítást és félelemben tartja Barcelona egy részét.

Spanyol könyvről van szó. A spanyol krimik hajlamosak a misztikum felé nyitni, ebben a történetben is keveredik a valóság a misztikummal, amire ráerősít az emberi hiszékenység és félelem. Klasszikus történetek ihlették, Frankenstein, vagy a londoni hasfelmetsző hangulata a könyv által Barcelonába költözött.

A főszereplők múltja jól felépített, mindenkinek van egy titka, amit Llobregatnak meg kell fejtenie úgy, hogy ne legyen túl zavaros a történet. Olyan titkokról van szó, amelyek nagyban befolyásolják a szereplők viselkedését, de közben érzékletes képet nyújt a kor társadalmáról.

Meg kell szokni a könyv stílusát, könnyen fel lehet adni az elején, de érdemes kitartani, mert egy idő után egyre jobban magába szippant a kor, a város, és egyre inkább izgulunk a szereplőkért. Mert meg akarjuk tudni, miért menekült el Daniel a városból. Meg kell tudnunk, miért próbál nem szem előtt lenni Pau. És bizony drukkolunk Fleixának is, még akkor is, ha elképesztően ellenszenves figura, de mégis ő képviseli a szó nemes értelmében vett oknyomozó újságírót, akit nem csak a szenzáció, a bulvár, a féligazságok érdekelnek, aki meri kockáztatni a testi épségét is azért, hogy utána járjon a valóságnak, hogy ne félmunkát akarjon kiadni a kezéből. Ami persze, nem egyszerű, hiszen az újságot meg el kell adni, szenzációt várnak az olvasók és természetesen minél előbb, esetleg már tegnapra, mert az is késő.

A három főhősnek nincs könnyű dolga, szembe találják magukat a város korrupt rendőrségével, a titokzatos halálesetek meg a város nyomornegyedében történnek, ahol egyre jobban nő a félelem. Ahol az orvos olyan ritka, mint a fehér holló, ráadásul az áldozatok nők, ráadásul szegények. Nem lehetne valahogy szőnyeg alá söpörni a történteket, mikor nyakunkon a világkiállítás? Valahogy túl sok érdeket sért a nyomozás, valahogy senki sem akarja a városban látni Danielt és valahogy minden út a világkiállításhoz és Daniel múltjához vezet.

Na de lesz katasztrófa? Ha lesz, akkor annak mértéke mekkora lesz? Vagy azért ennyire nem rugaszkodik el a valóságtól a könyv, amiben azért van bőven véres jelenet, mondjuk nem véletlen az anatómiai utalás már a címben is… olvasás közben találkozunk kemény helyzetekkel, jobb, ha nem vagyunk szívbajosak. Szerencsére Llobregat nem viszi túlzásba, nem csinál horrort, de azért nem is takargat, viszont a bő százéves múlt, a történelmi hangulat azért ad egy ködös leplet az eseményeknek, ad egy védelmet a ma emberének. A Vesalius titka egy spanyol, egy katalán történet, Barcelona minden varázsával. Egy igen összetett történet, ami már néha az amerikai akciófilmek túlzásaival él, de megmarad európainak, olyannak, ami nem egy könnyű utazás Barcelona, Európa és az orvoslás múltjába.

A könyv borítója igen látványosra sikerült, a könyv kidolgozása, a többrétegűsége, a textúrája külön élményt, hangulatot ad az olvasáshoz.

 

Molnár Gábor