hirdetés

Don Winslow: Drogháború

Don Winslow: Drogháború

Kegyetlen és gyönyörű történet a drogkartellek elleni háborúról, hogy megértsük, mi folyik Mexikóban, honnan és hogyan jön a drog az Egyesült Államokba és tarol le mindent, rengeteg szenvedés és vér árán, óriási hasznot hozva a drogbárók számára.

 

Don Winslow szakértője, kutatója a drog, a kartellek témának, a könyvei elképesztően hitelesen dolgozzák fel ezt a világot. A Drogháború röpke harminc évet ölel fel, Arthur Keller háborúját, Adán Barrera és úgy általában a Barrera család, a saját „testvérei” ellen.

 

Winslow szívbemarkolóan írja le azt a drámát, ami Mexikóban a drog, a drogkereskedelem és a kartellek, a korrupt politikusok, rendőrök, ügyészek miatt kialakult. Egy olyan álszent háborúról, amiben a CIA is nyakig benne van, mert politikai érdek, mert az Egyesült Államok fél attól, hogy kommunista bábállam jöhessen létre közvetlenül a szomszédban.

A Drogháborúban Winslow tökéletesen épít fel, valóságon alapuló, élő karaktereket. Megmutatja, milyen a mexikói drogbáró, milyen a vezetők közötti harc, hogyan élnek, hogyan tartják fent a hatalmukat. Megmutatja, hogyan küzd egy drogellenes ügynök, aki megkerülhetetlen lesz a témában, az egész életét feltéve a bosszúra. Megismerhetjük, az olasz maffiát, az íreket, milyen mélyről építkezik a New York-i maffia, hogyan lesz valakiből bérgyilkos amerikai oldalon, vagy mexikóin. Hogyan fonódik össze a maffia és a CIA, milyen elvtelen megállapodásokra kényszerülnek a felek a saját érdekükben. Milyen egy gyönyörű lány élete, ha a szülők már nem foglalkoznak vele és prostituált lesz. De nem akármilyen: luxus-prosti, aki, a legpénzesebb, legnagyobb hatalommal rendelkezők körébe is eljuthat. Milyen a mexikói bosszú, a kartellek törvényei, azt, hogy az élet mennyire nem számít, ha „egy senki”-ről van szó, és mi mindent megtesznek azért, akitől várható a pénz, aki mögött erő, hatalom van.

Winslow kegyetlen világot mutat be, ami maga a földi pokol, lélekbemaróan, de nem csöpögősen írja le a történeteket, egy olyan világról, ahol az sem lehet makulátlan, aki a jó ügyért dolgozik és az is lehet szerelmes, aki a világ egyik legvéresebb és legjobban működő drogkartelljét építi fel.

Az Agave Könyvek A kartell megjelenése miatt adta ki újra az „előzmény-történetet”. Szerencsénkre, mert az első kiadás óta eltelt már majdnem tíz év. Rengetegen maradhattak le egy olyan történetről, amiből megérthetjük a drog által mozgatott világot és közelebb kerülhetünk Amerika politikájának mozgatórugóihoz is. Részletes, mindenre kiterjedő történet, valóságos emberekről mintázott szereplőkkel, amiben fikció keveredik a valósággal, szépirodalmi magasságokba emelve a krimit. A majdnem hatszáz oldal letehetetlen olvasmány, sodró lendületű, mégis érzékletes leírásokkal. Tele vérrel, szenvedéssel, mert háborút, főleg drog ellen, vagy a kartellek egymás közötti háborúját vér és önfeláldozás nélkül nem lehet megvívni.

 

Molnár Gábor