hirdetés

Kimondhatatlanul - 12 olasz novella

Kimondhatatlanul

Hiánypótló kiadvány tizenéveseknek, amiben 12 olasz író jelenít meg olyan érzelmeket, amiről nem csak fiatalon nehéz beszélni.

 

BACCALARIO - BARONCIANI - CIMA - COLAONE - FERRARA - GANDOLFI - MASINI - MATTIA - OSSORIO - SGARDOLI - SILEI -ZANNONER

 

A BETŰTÉSZTA kiadó novellás kötete hiánypótló kiadvány tizenéves olvasók számára! Kevés olyan könyv van mai íróktól, ami ilyen színvonalasan, igényesen, szórakoztatóan szól ehhez a korosztályhoz! (Minden korosztályhoz).

 

Nagyszerű az ötlet, melyben tizenkét sikeres olasz írót felkértek, hogy olyan érzelmeket jelenítsenek meg, melyek átszövik mindennapjainkat, de amelyekről különösen fiatalon nehéz beszélni. Megfogalmazni, sőt felismerni is bonyolult néha. A könyv sorrendje szerint a VÁGY, SZÉGYEN, FÉLÉNKSÉG, FÁJDALOM, SZERELEM, KÉTSÉGBEESÉS, FÉLELEM, ÖRÖM, BÁTORSÁG, BŰN, FÉLTÉKENYSÉG, GYŰLÖLET voltak ezek a hívószavak. 

Azért hívószavak, mert a feladathoz tartozott, hogy magát a szót, érzelmet ki se mondhatták, csak körülírhatták. Ebből következően izgalmas írások gyűltek össze, mert mindegyikük saját képére formálta a témát és az olvasó is szabadon értelmezheti, mit gondol és érez át abból, amit valaki  más fogalmazott meg helyette. A dolog játékosságából is következik, hogy akár társasjátékot is indíthat el barátok között, de az biztos, többszöri újraolvasásra késztet  - igazi szépirodalom.

Az elbeszélések szereplői 13-15 éves korúak. A helyszínek, szituációk alapján eléggé meghatározó, hogy olaszok a szerzők,  de általános érvényűek az események és a helyzetek. Minden novella kerek, egész, műfajából is következően.  A kiválasztott érzelmek között sincs rangsor, az olvasás sorrendje is lehet esetleges, vagy elejétől végéig, kinek hogy tetszik.

 

Biztosan érzékelhető, hogy az írók lubickoltak a feladatban, a fordítók is remekeltek, szívesen olvasunk  a szerzőktől ezután is.

 

Réger Margit