hirdetés

Jodi Picoult: Magányos farkas

Jodie Picoult: Magányos farkas

Jodi Picoult az élet és halál kérdését járja körül a Magányos farkasban

 

Vajon van-e joga bárkinek dönteni egy másik ember életéről? El tudja-e dönteni, hogy ha kómában van és az orvosok nem adnak esélyt a teljes életbe való visszatérésre, akkor ő maga vajon akarna-e így élni? És mennyiben befolyásolja ebben a döntésben a beteghez fűződő kapcsolata, a múltbeli sérelmek? Ezeken a kérdéseken gondolkodhatunk el Jodi Picoult könyve nyomán.

 

Luke egyedülálló ember, az életét tette fel arra, hogy közelről megismerje a farkasok világát, egy legyen közülük. De ez azzal járt, hogy az emberek között, a családjában sok sebet okozott, melyek apránként törnek elő a gyerekeiből és volt feleségéből, amikor azzal kell szembesülniük, hogy Luke egy autóbaleset miatt kómába esett, és esélye sincs a felépülésre.

Az írónőtől megszokott módon az élet és halál kérdését boncolgatja úgy, hogy minden szereplő helyzetébe beleélhetjük magunkat: fejezetenként változik a mesélő személye. A férfi lánya, maga is részt vett a balesetben és magát hibáztatja, de vajon valójában miért? És csak ezért nem engedi el az apját? A fiú már hat évvel ezelőtt elhagyta a családját az apjával történt beszélgetés után, melyről mindenki azt hiszi, hogy a melegségéről szólt, de valójában mi történt köztük? A volt feleségnek már új családja van, ahol megtalálta a békét és nyugalmat, gyerekei is születtek, már csak a sérelmei miatt kötődik Luke-hoz. Vajon melyik gyereknek van joga dönteni a férfi életéről? És mi valójában a helyes döntés? A remény miatt vegetatív életre kárhoztatni a természetben, farkasokkal élő embert, vagy elengedni őt, lemondva a reményről, hogy valaha is visszakaphatják őt és tisztázhatják kapcsolatukat?

Most sem egyszerű a válasz, talán nincs is igazán, mindkét gyermek a saját nézőpontjából látja a dolgokat, a saját múltjuk és apjukkal való kapcsolatuk befolyása alatt. Bíróságra is kerül az ügy, így a tárgyalótermek világába is visszatérhetünk, ahol olykor az utolsó pillanatban derülnek ki részletek, melyek alapvetően befolyásolják nemcsak az ügy kimenetelét, hanem a szereplők közti kapcsolatot is.

Jodi Picoult ismét nem okoz csalódást, olvasmányosan írja meg az utolsó lapig új fordulatokban gazdag történetet, melyben megint láthatjuk, hogy semmi sem egyértelmű, és több nézőpont is lehet igaz. A történetet gazdagítja a farkasok életének bemutatása, amelyben sok párhuzamot találunk az emberi kapcsolatokkal, mégis tisztább, egyértelműbb szabályok szerint játszódik, mint az emberi világ.