hirdetés

Steve Berry: Veszedelmes hazafiak

Steve Berry: Veszedelmes hazafiak

Ha fény derül Amerika múltjának egyik sötét titkára, romba dőlhet a világgazdaság. A Veszedelmes hazafiak egy pörgős kémjátszma amerikai, kínai és észak-koreai ügynökökkel, Steve Berry tollából.

 

 

Az amerikai alkotmány 16. kiegészítése körül valami nem stimmel. Ez alapján szedik be a jövedelemadót. Első vállrándításra pitiáner ügynek tűnik, de ha jogilag megvizsgáljuk, akkor rengeteg kérdést vet fel, ami hirtelenjében megbéníthatja a világgazdaságot.

 

Az ügy érzékenyen érinti az Egyesült Államok gazdaságát, de Kínának is nagy problémát okozna. És ezt természetesen az észak-koreai diktátor kisemmizett féltestvére használná ki a legnagyobb örömmel.

Az amerikai elnök közvetlenül bízza meg a Magellán Ügyosztályt, derítsen fényt a titokra, az eltűnt iratokat kerítsék elő és erre az ügyre ki más lenne a legmegfelelőbb személy, mint a már nyugalmazott Cotton Malone.

Berry története elképesztő iramban halad a végkifejlet felé, hiszen a majdnem ötszáz oldalnyi történet, egy napot mesél el. Igaz több szálon fut a dolog, mint a „Dan Brown” könyveknél is megszokhattuk. Van egy európai szál, ahol Velencétől kezdve Horvátországon át üldözik Malone és társai az észak-korei gonosztevőt. A másik szál pedig az Egyesült Államokba visz minket, Stephenie Nelle-t az ügyosztály vezetőjét követhetjük, hogyan próbálja kideríteni, mi is állhat a titokzatos lapokon. Közben Kína és az USA vezetői nagy játszmába bonyolódnak, mindenki mindenkit átverve.

Steve Berry profin műveli a történelmi tényeken alapuló fikciós krimi műfaját. Olyan történelmi eseményt dolgoz fel, amelyről valószínűleg sosem tudjuk meg mi is történhetett valójában, elfogadhatjuk az ő felvetését és a rá adott megoldást. A történet szálai Rooseveltig nyúlnak vissza, sőt még annál is messzebbre, de minden fordulatról nem érdemes fellebbenteni a fátylat, nem baj, ha a könyv is tartogat ezt-azt az olvasónak.

A könyv eseményeivel kapcsolatban, amúgy érdemes a minapi észak-koreai eseményekkel is párhuzamot vonni, hiszen a jelenlegi vezető egy testvére kegyetlen mérgezés áldozata lett. Vagyis Berry nagy érzékkel nyúlt bele, hogy még aktuálisabbnak érezzük a történetét, pedig a könyv angolul két évvel ezelőtt jelent meg. Az utószóban Berry leírja mi valós történelmi esemény és mi a fantáziája szüleménye és arra juthatunk, ez bizony akár történhetett így is.

A Veszedelmes hazafiak szórakoztató olvasmány, érzelmileg viszont nagy mélységeket ne várjunk tőle, olyan, mint egy könnyed amerikai akció film, de azért elgondolkodhatunk, hogy az országok vezetői hogyan is döntenek a fejünk felett, mert úgy gondolják, nekünk ez így jobb.

 

Molnár Gábor