hirdetés

John Scalzi: Az összeomló birodalom ajánló

John Scalzi: Az összeomló birodalom

Scalzi újabb űropera-sorozat megírásába kezdett és megint bizonyítja, miért tartják őt korunk egyik legjobb sci-fi írójának.

 

Scalzi a Vének háborújával robbant be a köztudatba és újította meg, rázta fel egy kicsit a katonai, politikai sci-fi-t, ami egyszerre volt humoros, ötletes és természetesen letehetetlen. A Hugo-díjas író most újra több kötetes történetbe kezdett, Az összeomló birodalom eltávolodik a Földtől és egy merészebb, nagyobb szabású űropera nagyszerű felvezetésének tűnik.

 

Az emberiség számára elveszett a Föld, csak úgy mellékesen emlegetik már, mint ahonnan származunk, de az elmúlt évszázadok során új bolygókat hódítottunk meg, a birodalmat meg Egyesülésnek nevezték el, ami a császár uralma mellett a céheken és az egyházon alapszik. Na meg azon a ravasz ötleten, ahogy a császár és a családja kezében tartja a hatalmat.

De semmi sem állandó és a változást legügyesebben meglovagoló kerülhet a hatalomra. A birodalom bajban van, az évszázadok óta megszokott rend egy pillanat alatt összeomolhat, amivel a friss császárnak kellene megbirkóznia, miközben a céheket irányító gazdagabb családok is a saját érdekeiket nézve próbálják kihasználni a világuk átalakulását.

Vagyis adott egy jó kiindulópont, hiszen a császár haldoklik és a lánya lesz az utódja, egy olyan személy kerül hatalomra, aki eddig nem készült az uralkodásra és kételkedik annak működésében. Scalzi ezen a szálon mutatja meg a hatalom, az uralkodás visszásságait, a hatalom megtartása nem mindig egyenes dolog.

A céhek hatalomért küzdő családjai természetesen egymás ellen küzdenek és a minél nagyobb hatalomért egymást is készek kijátszani. Közben valami készül a Mezsgyén, a herceg már megint lázadókkal küzd, és azok a lázadók nagyon kitartóak. Egy hajó kikerül az Árból, ami a bolygók, a naprendszerek közötti közlekedést biztosító közlekedési útvonal.

Ebben a világban nincs lehetőség semmilyen fénysebességnél gyorsabb utazásra, mint amiről korábban álmodoztunk. Az Ár sem a leggyorsabb közlekedési pálya, de legalább nem kell éveket tölteni az űrben, viszont néhány hónap alatt a birodalom legtávolabbi részére is elérni. Igaz, az információk lassú áramlása viszont előrevetheti a kavarást a széleken.

Az összeomló birodalom küzdelmében a főbb szálakat a frissen kinevezett császárnő, Cardenia, a mezsgyén élő kutató fia Marce, a mocskos szájú Kiva, a Lagos házból, valamint a Nohamapetan ház mozgatja. Aztán, hogy mi lesz ebből, csak sejteni lehet, mivel Az összeomló birodalom egyelőre tényleg csak felvezetés, megismerjük milyen a világ Scalzi szerint a jövőben, bemutatja a főbb szereplőket, a céljaikat, milyen módon próbálják azt elérni. De az igazi összeomlás még csak elkezdődött, látjuk, mi lehet a kifutása, de hogy mi lesz ténylegesen, azt csak a folytatásból tudhatjuk meg.

 

Molnár Gábor