hirdetés

Charlie N. Holmberg: A papírmágus

Charlie N. Holmberg: A papírmágus

Remek varázslós, mesés trilógia kezdő kötete, mely után már alig várjuk a következő részt.

 

 

Ceony fiatal lány, aki mágusnak készül. Sokat küzdött, hogy bekerüljön az iskolába, és minden vágya, hogy fémmágus legyen.

 

A döntés viszont nem az ő kezében van: beosztják gyakornoknak egy papírmágushoz, és akit egyszer hozzákötnek egy anyaghoz, onnantól kezdve nem változtathat többé rajta, csak azzal az anyaggal tud varázsolni. De vajon kit érdekel a papír, amikor ennél sokkal érdekesebb dolgok is vannak? Ugyan mit lehet kezdeni a papírral? Ezek a kérdések foglalkoztatják Ceonyt, amikor a főmágus elkíséri őt új mesteréhez: Thanehez.

Gyűlöli, hogy papírmágiát kell tanulnia, de mivel az minden álma, hogy mágus legyen, kénytelen elfogadni sorsát. Ráadásul a mestere sem tűnik szimpatikus fickónak…az elején. Ahogy telik az idő egyre többet megtud róla, és olyan kalandba keveredik, amely mindkettejük életét veszélybe sodorja, és amelyből egyetlen eszköze a kimeneküléshez a papírmágia.

A papírmágus igazi mese, van benne varázslat, főgonosz, ármány és szerelem, küzdelem és siker. A papírmágia egy varázslatos világ, ahol bármit, amit megalkotsz papírból, életre keltheted, csak hinned kell benne, és el kell tudnod képzelni. No meg persze tökéletesre kell hajtogatni, de ez egy mágustanonc számára csak gyakorlás kérdése, Ceonynak pedig különleges tehetsége van hozzá.

Néha pont az a nekünk való, ami ellen kézzel-lábbal tiltakozunk. Gyakran a sors bölcsebb és olyan utakra terel minket, amiben valóban magunkra találhatunk, még ha azt hisszük, hogy nem is ezt szeretnénk.

A varázslatok világa könnyen magával ragadhat minket egy történetben, ha jól van megírva, és ebben az esetben egy jó stílusú, olvasmányos könyvet tarthatunk a kezünkben. Könnyen bele tudjuk élni magunkat az eseményekbe, elképzelhetjük, hogy milyen világ lehet az, ahol csak a képzelet szabhat határt annak, hogy mit vagyunk képesek megtenni. Nem hiányozhat a jóslás sem a mágiából, ami ha belegondolunk, mindenkit vonz kissé, jó lenne megtudni, mi vár ránk, így ha rossz, fel tudunk rá készülni, akár elkerülni, ha pedig jó, megnyugodhatunk és bizalommal várhatjuk.

A könyv inkább talán női olvasmány, egy fiatal lányt állít a középpontjába, aki hősiesen végigküzdi magát a gonosz által támasztott nehézségeken, hogy megmentse tanárát, akihez lassanként egyre közelebb kerül. Megismeri szíve rejtett titkait, és egyre inkább nem csak becsületből küzd azért, hogy megmentse őt, hanem bele is szeret.

Érzelmekben tehát nincs hiány, és mindez varázslattal is meg van bolondítva, mindennek, ami történik a szereplőkkel, jelentése van, valami mélyebb értelme a felszín alatt, aminek olvasása kizökkent minket a hétköznapi világunkból, ebben rejlik a könyv igazi vonzereje.