hirdetés

Colleen Oakley: Karnyújtásnyira

Colleen Oakley: Karnyújtásnyira

Megható történet, mely elgondolkodtathat minket az érintés és az érzelmek szerepéről.

 

Jubilee fiatal lány, aki egyedül él kilenc éve, mióta az anyja újra férjhez ment és egy másik városba költözött. A lány kilenc éve ki sem lépett a lakásból, amikor egy nap felhívja a mostohaapja, hogy közölje, anyja meghalt és ő tovább nem támogatja anyagilag.

 

Mi késztethet arra egy fiatal lányt, hogy egyedül éljen ki sem lépve a lakásból?

Jubilee különleges allergiában szenved: az emberekre allergiás. Konkrétan más emberek bőrsejtjeire, azaz, ha megérintik, súlyos allergiás rohamot kap, akár bele is halhat. Elbarikádozza magát mindenkitől, az utcára kilépni is fél.

 

Mivel kénytelen munka után nézni, hogy eltartsa magát, mert nem érkezik tovább támogatás, elindul és kénytelen kilépni a zárt világából. Egyre több embert ismer meg, barátokat szerez, és ahogy nyitottabbá válik, egyre több csalódás éri, miközben a gyerekkorát is jobban megismerjük. Rájön, hogy az, amit ő valahogy megélt, az esetleg mást is jelenthetett, mások érzéseit nem feltétlenül értelmezte jól.

Rátalál a szerelem, de nagy kérdés, hogy lehet-e tényleg szerelem az, ha hiányzik belőle az érintés?

 

Az írónő érdekes kérdést boncolgat, bár a valóságban nincs bizonyíték az emberekre való allergia létezésére, ennek kapcsán belegondolhatunk, hogy az érintésnek, ami olyan természetesnek tűnik, mekkora szerepe van az emberi kapcsolatokban. Nem csak a szerelemben, ami rögtön eszünkbe juthat, hanem leginkább már az anya-gyerek kapcsolatban. Megfigyelések bizonyítják, hogy súlyos károsodást okoz a kisbabákban, ha nem kapnak szeretetteljes érintést életük első pár évében. De ez biztosan így van a későbbi évek során is. Bár a könyv főhőse esetében csak hat évesen vált bizonyítottá az emberallergiája, őt is megviselte az édesanyja érintésének hiánya. A szeretet kifejezésének ez az alapvető módja, ha elmarad, a szeretettség érzésének elvesztését jelenti. A családdal, szeretett személyekkel való kapcsolat felnőttkorban is nagymértékben az érintés révén fejeződik ki, és belegondolni is nehéz abba, hogy mit okoz, ha ez lehetetlenné válik.

Az allergiák lelki háttere gyakran annak elutasítása, amire allergiásak vagyunk. Annak elfogadása, amire túlzottan reagál immunrendszerünk, lelki szinten is problémát okoz számunkra. Így Jubilee emberallergiája is kifejezheti azt az elzárkózást és emberi szeretet elutasítást, amiből az emberekkel való megismerkedés, az esetleges csalódás felvállalása révén gyógyul ki lelkileg a lány.

Érdekes és elgondolkodtató könyv a Karnyújtásnyira, érzékletesen megírt történet az emberi érzésekről és kapcsolatokról, szerelemmel fűszerezve.