Julian Fellowes: Belgravia

ˆhirdetés

Rejtélyes intrikákkal teli családi történet a 19. századi Londonban

 

Sophia Trenchard nem származik előkelő családból, apja kereskedő, aki bár törekszik arra, hogy befogadja az arisztokrácia, valójában mégis kívülálló marad. Bellasis vicomte, akibe Sophia beleszeret, nem veheti őt feleségül, a családja nem engedné, és talán ő sem akar rangon aluli házasságot kötni. A háború azonban megváltoztatja a dolgokat, a halál közelsége talán felülírja a társadalmi szabályokat.

 

Egy utolsó bált tartanak a waterloo-i csata estéjén, amelyre Bellasis vicomte közbenjárására a Trenchard családot is meghívják, azután a férfiak harcba mennek és a vicomte meghal. Sophia és Bellasis vicomte titokban házasságot kötött egymással, de mivel az arisztokrata férfi meghalt, nem derül ki, hogy a házasság törvényes-e vagy sem. Sophia gyereket vár tőle, végig abban a hitben, hogy szerelme becsapta, álházasságot kötött vele, hogy megkapja őt. Sophia a szülésbe belehal. A gyereket örökbe adják, hogy ne vesszen el a lány jó híre, nem derülhet ki a gyerek léte, mert ez örökre tönkretenné az emlékét és a családját is.

25 évvel később a gyerek már felnőtt és a titok elkezd kiderülni. A két család, a fiatalok szülei ellentétes oldalon állnak. Egy férfire nem vet rossz fényt, ha törvénytelen gyereke születik, de egy lány egész családját megbélyegzik emiatt. Így Sophia szülei nem akarják, hogy kiderüljön a titok, míg a Bellasis család nem bánná, ha lenne egy örököse elhunyt fiuk után.  

A regény nem a romantikus szálat tartja előtérben, bár abban is van részünk, inkább a korabeli társadalmi viszonyokra és az ebből fakadó intrikákra, helyezkedésekre fókuszál. A szövevényes társadalmi viszonyok minden rétegét bemutatja az író, mint az érzékeny rangbeli különbségeket: egy kereskedővel szóba sem igen áll az úri társaság. A nők és a férfiak közti egyenlőtlenségeket, mi mindent nem tehet meg egy nő, amit egy férfi igen. Ugyanakkor betekintést nyerünk a szolgák világába is, ahol ugyanúgy folynak az intrikák, mint máshol, de itt még a megélhetés is tét, és az is rangbeli különbséget jelent, hogy milyen rangú családnál szolgál az ember.

Míg a titokra fény derül, és még olyan dolgokra is, amit senki sem sejtett, sok cselszövést, fondorlatot követhetünk figyelemmel. Átélhetjük a korabeli világot, drukkolhatunk a szimpatikusabb szereplőknek és azért, hogy kiderüljön az igazság.

A Belgravia a Downton Abbey szerzőjének új könyve!