hirdetés

Lydia Davis: A történet vége

Hamarosan megjelenik a Man Booker-díjas írónő regénye

 

 

Novemberben jelenik meg A történet vége, a Man Booker-díjas Lydia Davis eddigi egyetlen regénye szerelemről és szenvedélyről. A lélegzetelállítóan elegáns és cseppet sem érzelgős könyv egy gyötrő kapcsolatról és a szakítás utáni emlékezésről szól.

 

„Egyszerűbb lett volna az elején kezdeni, de az eleje nem jelentett túl sokat anélkül, ami utána jön, és ami utána jön, nem jelentett sokat a vége nélkül” – írja A történet vége névtelen elbeszélője, aki egy elmúlt szerelem pillanatait kutatja. A fordítóból lett harmincas egyetemi tanárnő évekkel később próbálja felidézni szenvedélyes viszonyát egy nála tizenkét évvel fiatalabb férfival. A majdnem hétköznapi kapcsolat megszakadása nem hétköznapi fájdalmat okoz a nőnek: gondolatai mindig visszatalálnak a férfihoz, aki elhagyta. Nem képes belenyugodni a szakításba, szellemként járja a sivatagi kisváros utcáit, hátha újra megpillanthatja őt vagy nagy, fehér kocsiját; meglátogatja a benzinkútnál, ahol dolgozik, és titokban leskelődik utána a lakásánál, ahová egy másik nővel költözött.

Ebbe a szerelmi történetbe szűrődnek az elbeszélő olvasmányélményei, azok az irodalmi művek, amelyeket fordított, és az a regény, amelynek a megírásával küszködik. A szeretett férfi képe egyre halványodik e küzdelem során, ahogy fikcióvá válik a múltból hozott valamennyi történet is.

Jonathan Franzen szerint Lydia Davis „Proust kicsiben”. A hasonlat nem véletlen: az írónő fordította angolra Az eltűnt idő nyomában Swann-ját, valamint Flaubert Bovarynéját. A New Yorker „az amerikai próza legeredetibb gondolkodójának” nevezte Lydia Davist.

Az 1947-ben Northamptonban született Lydia Davis a kortárs amerikai irodalom egyik legjelentősebb és legeredetibb alkotója, aki néhány oldalas vagy alig néhány mondatból, bekezdésből álló történeteivel megújította a novella műfaját. Első novelláskötete 1976-ban jelent meg. Eddigi egyetlen regényét A történet vége címmel publikálta 1995-ben. 2013-ban neki ítélték a Nemzetközi Man Booker-díjat az irodalom és a filozófia határán egyensúlyozó radikális prózájáért.

Lydia Davis A történet vége című regényét Mesterházi Mónika fordításában novemberben jelenteti meg a Magvető Kiadó.