hirdetés

Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

Vince Flynn: Amerikai bérgyilkos

A személyes bosszú teszi a legveszélyesebb ügynökké, így születik meg Mitch Rapp, Flynn regényeinek főhőse. Az Amerikai bérgyilkos című könyv ajánlója

 

Az Amerikai bérgyilkos Vince Flynn főhősének születését mutatja, azt, hogyan lett szuperügynök az egyetemista és kiváló sportoló Mitch Rapp. Mi volt az a mozgatórugó, ami miatt egy tehetséges, intelligens egyetemista egyszer csak kíméletlen gyilkossá válik.

 

Mitch Rapp egy napon hazavárja a barátnőjét, a szerelme viszont sosem érkezik meg a repülővel, ugyanis a terroristák felrobbantották a Pan Am 103-as járatát a skóciai Lockerbie fölött. A fiatal férfi összeomlik, már a családot, a közös jövőt tervezték, mikor megtörtént a tragédia. Rapp magának valóvá válik, eltávolodik a barátaitól és egy idő után csak egy cél lebeg a szeme előtt: bosszút akar állni, le akarja vadászni a tetteseket.

Rapp hamarosan bekerül a CIA egy olyan különleges programjába, ahol gyilkosokat, bérgyilkosokat nevelnek, és amely természetesen hivatalosan nem létezik. Ide csak a legjobbak kerülhetnek be és közülük is csak a legjobbak kaphatják meg a munkát.

A könyv első része a kiképzésről szól és arról, hogyan teszik hatékony gyilkossá Rappet. A kiképzés igen kemény, a veterán ügynök, Hurley vezérletével tényleg csak a legjobb kerülhet innen ki éles bevetésre. Hurley kezdettől fogva nagyon utálja a 23 éves Rappet, hiszen a férfi nem a katonaság egy különleges egységétől érkezik, hanem csak úgy beesik az egyetemről. De hamar kiderül mindenki számára, hogy Rapp kivételes képességekkel rendelkezik. Nem csak fizikai téren tud kiemelkedőt nyújtani, hanem agyilag is ott van a topon, gyorsan fel tudja mérni a helyzeteket, ami a problémamegoldás szempontjából, éles helyzetekben életbevágóan fontos képesség.

Az Amerikai bérgyilkos egy jellemfejlődés is, Flynn bemutatja, hogyan válik egy bosszúra éhes ember ténylegesen is gyilkossá. Mit érez, mikor megteszi, érezhet-e bűntudatot, vagy a leszámolás, a terroristák elleni küzdelem mindent felülír.

A könyv egyszerre nagyon kemény, hiszen durva dolgokat kell átélniük a szereplőknek már a kiképzés során is, az éles bevetés viszont rátesz még egy lapáttal, mert akkor már hullanak a terroristák, tépődnek a körmök a kihallgatások során. Közben mégis könnyed stílusban megírt könyv, nem véletlen, hogy mozivászonra került a történet és az sem véletlen, hogy Flynn a 24 című méltán népszerű sorozatban is dolgozott, mint tanácsadó.

A könyv második része már az éles bevetésről szól, ugyanis Hurleyéknak ki kell szabadítani egy amerikai titkos ügynököt, akit Bejrútban tartanak fogva és kíméletlen kínzások árán próbálnak belőle minél több információt kiszedni. Az idő lassan pereg, de Hurley elképesztő tapasztalattal és fondorlatos tervvel irányítja a csapatát és közelednek a céljuk felé, miközben nem tudni, hogy az orosz, a libanoni, vagy az amerikai fél jön ki győztesen a helyzetből. Na, jó, természetesen az amerikai, de végig van miért izgulni és végig drukkolhatunk Rappnek, hogy ne veszítse el teljesen önmagát, képes legyen végig tiszta fejjel gondolkodni, mert egy hiba és nem csak ő, hanem a társai is életveszélybe kerülnek.

Olyan történettel van dolgunk, ami egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat. Képet kapunk arról, mi folyik a háttérben a Szovjetunió széthullása után, hogyan működik az amerikai titkos szolgálat, mennyire puskaporos hordón ülnek a Közel-Keleten, ahol a politika mellett, a vallási és egyéni érdekek is könyörtelenül beleszólnak a mindennapokba.

Aki szereti Tom Clancy (Jack Ryan) és Robert Ludlum (Jason Bourne) könyveit, nem fog csalódni Flynn könyvében sem.

Vince Flynn sajnos már nem fog több történetet írni Mitch Rapp főszereplésével, 13-ig jutott, mivel 47 évesen rákban elhunyt. A halála óta Kyle Mills további három történettel vitte tovább a Rapp sorozatot.

 

Molnár Gábor