hirdetés

Megan Miranda: A tökéletes idegen

Megan Miranda: A tökéletes idegen

Egyedi stílus, rejtélyes történet: vajon eltűnhet-e valaki nyomtalanul? Vagy talán soha nem is létezett? Megan Miranda: A tökéletes idegen című könyv ajánlója.

 

 

Leah Stevens újságíró, egy botrány után úgy dönt, eltűnik a világ szeme elől egy kisvárosban, és tanárként dolgozik tovább. Régi barátnője, Emmy bukkan fel a semmiből és közösen bérelnek egy házat a városka szélén. Az idillt egy gyilkossági kísérlet zavarja meg: megtámadnak egy nőt a tóparton, aki a megszólalásig hasonlít Leah-ra.

 

Azt a férfit gyanúsítják a támadással, aki Leah-t zaklatja egy ideje. A kórházba szállított nő nem tud tanúskodni, mivel kómában fekszik, valószínűleg nem fogja túlélni a támadást, vagyis a férfi hamarosan újra közöttük fog mászkálni és veszélyt fog jelenteni rá.

Leah próbál mindent megtenni, hogy kimaradjon a nyomozásból, hogy ne kössék össze őt régi életével, de amikor kiderül, hogy Emmy is eltűnt, úgy látszik, ezt egyre nehezebb lesz megvalósítania. Kyle Donovan nyomozó és Leah közt kapcsolat kezd kialakulni, de a nyomozó a szerelem ellenére sem tudja eldönteni, higgyen-e Leahnak, mivel egyre inkább úgy látszik, Emmy nem eltűnt, hanem soha nem is létezett.

Leah kénytelen lesz újra újságírói üzemmódba kapcsolni és kénytelen lesz leásni a saját múltjába, amiről így egyre több részletet ismerünk meg mi is. Milyen borzalmak történhettek vele, ami miatt kénytelen volt végül elmenekülni Bostonból és feladni a jól induló újságírói pályát? Mivel tudja bizonyítani, hogy Emmy tényleg létezett és nem csak az ő képzeletének a szüleménye? Egyáltalán, ki is ez az Emmy, aki mindig olyankor jelenik meg, amikor éppen Leah védtelen és szüksége van segítségre?

Az író sejtelmesen vezeti a történetet, apróságok bukkannak elő, lassanként oszlik el a homály. Nem szokványos krimi, nagyon személyes nézőpontból, filmszerűen pereg le előttünk a történet, egyfajta ködös, távoli képet kapunk, mintegy álomszerű gondolatfoszlányok közt sejlik fel az igazság. Egyedi stílussal és történetszövéssel van dolgunk, elgondolkozhatunk a látszat és a valóság összefüggésein, azon, hogy milyen egyszerű másnak tüntetni fel az eseményeket és az embereket, mint amilyenek valójában. Mivel mindannyian a saját szubjektív valóságunkat látjuk, ha valaki manipulálni akar, könnyen visszaélhet ezzel, legalábbis egy ilyen izgalmas krimiben, ahol végig nem tudni, kiben bízhatunk meg. Egy olyan városkában, ahol annyira nem örülnek az idegeneknek, mert megbolygatják a nyugalmat.

Megan Miranda bizonyította, hogy a Minden eltűnt lány című bemutatkozó krimije nem csak a véletlen műve volt. A tökéletes idegennel sikerült még egy szintet lépnie.