hirdetés

Star Wars VIII: Az utolsó Jedik ajánló

Star Wars VIII: Az utolsó Jedik

Réges régen, egy messzi galaxisból… hozott valami újat Az utolsó Jedik. A Star Wars univerzum ugyan nem fordult ki az alapjaiból, de végre érezni az erőt az alkotókban.

 

 

A hetedik rész tudatában nem feltétlenül lehetett sok újdonságot várni a nyolcadik résztől, de szerencsére nem egy ismétlésbe fulladó részt kaptunk megint, Az utolsó Jedik egy a hagyományokon alapuló, de mégis újat nyújtó két és fél órát ad a rajongóknak.

 

Az utolsó Jedik ott folytatódik, ahol az előző rész befejeződött, vagyis Rey találkozik Luke Skywalkerrel és nyújtja felé a fénykardját, de innen nem is érdemes többet mesélni a sztoriról, csak annyit, amennyi az előzetesekből is kiderül. Az Ellenállás nagy bajban van, hiszen Kylo Renék szét akarják verni az utolsó haderejüket is, élen Leia Organa hercegnővel. A küzdelem hősies és csavaros jelenetekkel teli, de úgy tűnik, nincs esély a jóval nagyobb haderővel rendelkező ellenséggel szemben.

De mint már megszokhattuk a Csillagok háborúja történetektől, itt nem mindig a létszámfölény az előny, így kapunk minden megszokott jelenetből, ami a sorozatra jellemző, de mégis hoz valami újat, mégpedig a színészi játékban, a humorban és az érzelmekben.

Az ébredő erő szinte a megismétlése volt az eredeti első résznek, bár ennek ellenére jó volt látni a Harrison Ford féle Han Solo felbukkanását, vagy Leia Organa szerepében Carrie Fishert. A történet nem hozott sok újdonságot, bár azért érezni lehetett a végére, milyen úton készül elindulni a trilógia, ébredezett az erő, ami megérkezett Az utolsó Jedikben. Az ébredő erő nyitánya volt az új trilógiának, ami viszont már egy erőteljes folytatást kapott, Az utolsó Jedik két és fél órájában nem nagyon tapasztalni üresjáratot. Nyitottak a fiatalabb korosztály felé is, hiszen egyszerre vehető komolyan a történet, de közben kedves humorral fűszerezik a filmet, amik néha kiszámíthatók, de mégis nevetésre adnak okot.

Mark Hamill idős Luke Skywalkerként nagyobb szerepet kap színészi téren, mint amilyet fiatalként kellett játszania. Rey és Kylo kapcsolata elképesztő hullámokat él meg. Adam Driver, mint Kylo Ren egészen látványos karakterfejlődést mutat, szinte érezni Rey és Kylo között az erő cikázását.

A sztori a kiszámíthatóság mellett, tartogat néhány komoly fordulatot is, aminek köszönhetően gyorsan elrepül a két és fél óra. A franchise történet annak ellenére, hogy a biztosra megy, tartogatott újat is, ami bátor húzás az alkotóktól, egyúttal előremutató is. Nem merülnek el a végtelen önismétlésben csak azért, hogy számolják a minél nagyobb bevételt, hanem erő van a Star Wars univerzumban, reményt ad a nézőknek, lesz értelme a folytatásnak és a tervezett újabb és újabb részeknek. A rajongókat nem szabad sokáig bolondítani, a hetedik rész ismétléseit elnézhetjük az új irány bevezetésének és szerencsére a nyolcadik résszel megugrották a szintet, sikerült letenni valamit az asztalra.

Az utolsó Jedik méltó búcsú egyben Carrie Fishertől is, aki a forgatás után nem sokkal, hatvan éves korában hunyt el.

 

Országos bemutató: 2017.12.14.

 

Molnár Gábor