hirdetés

Hatalmas sztárok a Hatalmas kis hazugságokban

Hatalmas kis hazugságok

Hogy került ennyi mozifilmsztár egy mini tv sorozatba?

 

 

A január elején megrendezett 75. Golden Globe egyik nagy kedvence a Hatalmas kis hazugságok (eredeti cím: Big Little Lies) című HBO saját készítésű minisorozata volt, ami a legjobb minisorozat vagy tévéfilm kategóriában az élen végzett. Már évek óta megszokhattuk, hogy a sorozatok kitörtek a mozifilmek árnyékából és egyre nagyobb presztízst jelent „A” kategóriás mozisztárok számára is ezekben szerepeket vállalni. A Hatalmas kis hazugságok ezt a tendenciát a végletekig fokozta, mert minden főszereplője, sőt a mellékszereplők nagy része is karrierje csúcsán lévő filmsztár.

 

A főszereplők - Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley - anyukák egy amerikai kisvárosban, akiket látszólag csak az köt össze, hogy a gyerekeik együtt kezdik az iskolát. A történetnek egy rejtélyes gyilkosság ad keretet, de a néző számára nem csak az elkövető, hanem az áldozat személye is titok. Az első ránézésre gondtalan középosztályi családok életét bomlasztó erőszak lengi körül, ami ragályos a gyerekeikre is.

Nicole Kidman karaktere egy családon belüli bántalmazást átélt megalázott, kiszolgáltatott, de a külvilág felé erős, magabiztos arcát mutató nő. Fantasztikus és megrázó alakításáért az idei év legjobb színésznő díját kapta a televíziós minisorozat vagy tévéfilm kategóriában. Az Oscar díjas színésznő (2003-ban kapta az Órák c. filmért) karrierje is tévésorozattal (Ausztrál expresszel) kezdődött, majd mindent elért, amit moziszinésznő elérhetett a pályán mégis újra sorozatszerepet vállalt.

A sorozat Golden Globe diadalmenetének ezzel még közel sincs vége, mert a televíziós minisorozat vagy tévéfilm kategória férfi mellékszereplője díját a Kidman férjét alakító Alexander Skarsgard szerezte meg, Laura Dern pedig a legjobb női mellékszereplő ugyanebben a kategóriában. A másik szintén traumatikus sorsú anyát alakító Shailene Woodley, akit a Beavatott című trilógiából ismerhet a nagyközönség – szintén jelölt volt erre a díjra. A harmadik anyuka, Reese Witherspoon legjobb tévés sorozat főszereplő jelöltként Nicole Kidman konkurenciája volt. A sorozat sztárparádéja így ezeket a Golden Globe díjkategóriákat szinte háziversennyé változtatta.

Miért lett ekkora presztízse a sorozatoknak? A válasz egyértelműen a nézői szokások megváltozása és a filmipar struktúrájának alapvető megváltozása. Megszületett az igény a mozifilm színvonalú, bármikor megnézhető, streamszolgáltatóknál elérhető, de időben rövidebb filmekre. Az emberek egyre inkább nem sokféle tévécsatorna műsora között akarnak kapcsolgatni, hanem az általuk kiválasztott időben, az általuk kiválasztott tartalmat akarják megnézni. A Filmipar ezt a fizetőképes új nézőréteget szolgálja ki, amikor a legnagyobb streaming szolgáltatók, mint például a Netflix, az HBO, vagy az Amazon Prime, saját gyártású sorozatokat dobnak piacra. Ezek a sorozatok, mint például a Hatalmas kis hazugságok is mozifilm méretű költségvetéssel, mozisztárok közreműködésével készülnek és sorra nyerik a filmfesztiválok díjait.

 

MM