hirdetés

Leiner Laura: Ég veled - Könyvkritika

Leiner Laura: Ég veled

Megjelent Leiner Laura új trilógiájának első kötete, az Ég veled. Könyvkritika.

 

 

Mindig várom az írónő könyveit, mert nem ismerek más írót, aki ilyen hitelesen tudná visszaadni a mai fiatalság életérzését. De tud több mint tíz ifjúsági regény után még valami újat mutatni, ami beszippantja az olvasót?

 

A történet középpontjában a 17 éves Újvári Hanna áll, akinek az életében az anyja halála óta megállt az idő. Őt és három társát nevezi az gimijük az Iskolák Országos Versenyére, amiről nem csak az olvasó nem hallott, hanem a szereplők sem. A verseny mibenléte az utolsó pillanatig titkos, ezért a csapat egy erős reálosból, két sportemberből és egy robotikaverseny nyertesből áll.

Leiner Laura ezúttal hozzá mer nyúlni egy komoly témához, a szülő korai elvesztésének traumájához. Mégis hiányoztak a mély gondolatok, mivel sokszor nem lehetett belátni a szomorúság és szótlanság mögé. A másik három csapattag személyisége még nem bontakozott ki eléggé, bár ez még csak a trilógia első kötete.

Érdemes kiemelni a lány nagymamáját, akinek a beszólásai (Miért engedett el apád az Éhezők viadalára?) megnevettetik az olvasót.

Újdonság viszont hogy nem csak egy hangulatot közvetít (mint a Szent Johanna Gimi), hanem cselekménye is van a verseny formájában, mindig van miért izgulni.

Engem személy szerint nem fogott meg annyira, mint Leiner Laura előző könyvei, de a humorának és stílusának köszönhetően mégis rohamosan fogyatkoztak az oldalak olvasás közben. Felkeltette az érdeklődésemet a következő kötet iránt, mert kíváncsi vagyok, mit hoz még ki a történetből és a karakterekből.

 

SZB