hirdetés

Magyar film az Oscar gálán: Testről és lélekről

Testről és lélekről

Megint megtörtént a csoda, újra magyar filmnek drukkolhatunk az idei Oscar gálán.

 

 

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét beválasztották az idegen nyelvű filmek kategóriájának 5 legjobb jelöltje közé.

 

A rendezőnő megrendítően finom érzékenységgel mutatja be két ember különös szerelmét. A történet egy vágóhídon játszódik, ahol a gazdasági igazgató (Endre) és a minőségellenőrnő (Mária) ugyanazt álmodják. Szarvasok egy erdőben. A kerettörténet egy nyomozás, amely miatt a vágóhíd alkalmazottai pszichológiai vizsgálaton esnek át, így derül ki véletlenül, és marad megmagyarázhatatlan rejtély mindvégig a közös álom. Az élettelen hús, vörös vér kontra élettel teli természet, fehér hó adja a film alaphangulatát. Mária számára a hétköznapi emberi kapcsolatok kialakítása is komoly nehézséget jelent, egy szerelem megélése pedig eddig ismeretlen méretű kihívás elé állítja. Endre egy magányos, sérült kezű idősödő férfi, aki vonzódik a fiatal és szép Máriához, de neki sem könnyű az álombéli harmóniát az éber valóságban is megtalálni. A porcelán törékenységű nő a nőiességét mélyre temette magában, a férfi pedig sután, de igyekszik segíteni előásni, mint a szarvas a zöld rügyet a hó alól az erdőben.

Bár a jelöltség már önmagában óriási bravúr, legyünk telhetetlenek és játszunk el a gondolattal, hogy akár a szobrot is hazaviheti a film. Bár nem számít legnagyobb esélyesnek az öt jelölt között, számos érvet találunk mellette. Először is az egyéb fesztiválokon befutott diadalútját. Borbély Alexandra Mária megformálásáért kapta meg a legjobb női főszereplőnek kijáró Európai Filmdíjat, ami az Oscar díj európai verziójának is tekinthető. A film maga számos díj mellett a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany medvét érdemelte ki.

Másrészt az öt jelölt közül Enyedi az egyetlen női rendező, ami az idei amerikai, filmes közhangulatban nem elhanyagolható körülmény és akár komolyan is befolyásolhatja az Akadémia tagjainak szavazatait. Egy nő szerzői filmje, nőies érzékenységgel, kiemelkedő női főszereplővel, ugyanakkor az utóbbi időben már elcsépelt nők elleni erőszak téma kihagyásával. Ez Magyarország ajánlata idén az Oscarra.

Az Oscar-díjakat 2018. március 4-én adják át Los Angelesben, addig még van idő megnézni, vagy újranézni és gyönyörködni benne.

 

MM