hirdetés

Elsöpri-e Woody Allent a zaklatási botrányok legújabb hulláma?

Woody Allen

Woody Allen mögül sorra kihátrálnak a színészek – mi lesz a nézőkkel? Nézzünk-e még Woody Allen filmet?

 

 

Mindig is szerettem Woody Allen filmjeit. Mert bármiről is szóltak, egyben megegyeztek: összetéveszthetetlen önirónikus humorral mesélték el a történetüket. Ezért tűntek őszintének. Eddig. Ezért még nehezebb eldönteni, hogy, ha a saját színészei is elhatárolódnak tőle, mint néző nekünk is ezt kell-e tennünk?

 

A Woody Allen ügy, az egyik legrégebbi csontváz Hollywood zaklatási botrány szekrényében. A rendkívül szövevényes és ellentmondásos eset lényege, hogy a rendező a vád szerint 1992-ben szexuálisan zaklatta, az akkor 7 éves nevelt lányát Dylan Farrowt. Az akkori nyomozás nem találta bizonyítottnak a vádat és a rendező mai napig is tagadja, hogy ilyet tett volna. Különös jelentősége a homályos esetnek abban rejlik, hogy nélküle talán az egész filmvilágot erkölcsileg megrengető Weinstein-ügy se lenne. Hiszen a botrányt kirobbantó újságíró Ronan Farrow - Woody Allen fia, aki gyermekkori családi traumáira hivatkozva tartotta szívügyének a szexuális visszaélési ügyek nyilvánosságra kerülését. Tulajdonképpen sose nyugodott bele sem ő, sem édesanyja Mia Farrow, hogy Woody Allen nem bűnhődött meg ezért a vélt vagy valós tettéért.

Bár nem gondolja senki sem komolyan, hogy valakinek a bűnösségét vagy az ártatlanságát a filmjei alapján kellene eldönteni, de az átlag néző önkéntelenül is keresi a párhuzamot az alkotó és az alkotás között. Jó lenne fülöncsípni a filmjeiben megbújó szörnyeteg Woody Allent, még jobb lenne csak a tökéletes zsenit látni.

Az Oscar díjas Annie Hall (1977) és még számos filmje bevallottan is önéletrajzi elemeket tartalmaz, méghozzá főleg párkapcsolati témákban. Többnyire a rendező maga is játszik a filmjeiben, általában esendő figurát, de a hatalmas életműben nyoma sincs a gyermekmolesztálás témájának. A filmek stílusa sosem erőszakos, nem kell „16-os karika” , még „Az amit tudni akarsz a szexről..” című (1972) filméhez sem. Árnyalja a képet persze, hogy éppen a legutolsó 2017-es Az óriáskerék (Wonder Wheel) című filmében egy 15 éves lány és 40-es férfi szerelmi szála is szerepel. Továbbá az is elgondolkodtató, hogy számos filmje, különösen a 2005-ben forgatott Match Point a bűn és bűnhődés témakörét boncolgatja.

Nem tisztünk egyszerű filmrajongóként sem pálcát törni Woody Allen felett, sem megbocsátani neki, hiszen nem tudhatjuk és talán nem is fogjuk sose megtudni az igazságot. Mindenesetre napról napra egyre több színésze, Greta Gerwig, Ellen Page, Mira Sorvino legutóbb Timothée Chalamet és Colin Firth fejezi ki megbánását, hogy valaha is Woodyval dolgozott. Így a Weinsten-botrány hatása visszaüt Woody Allenre, hiszen anélkül teheti tönkre további pályafutását és főleg felülírhatja utólag a 82 éves rendező különben rendkívüli életművét, hogy bármi új, vagy bizonyító erejű lenne az ő már régen ismert ügyében.

 

Mit tehet a tanácstalan Woody Allen filmeken felnőtt mozinéző?

1.       Reménykedik, hogy ez csak egy rémálom és megpróbál hinni a mester ártatlanságában, de lehet, hogy soha többet nem tud már igazán őszintén nevetni a „Fogd a pénzt és fuss”-on.

2.     Elfogadja a legrosszabb verziót és

2.1   soha többé nem néz Woody Allen filmet, de a gyerekeinek legalább is nem ajánlja őket.

2.2   megveti a rendezőt, mint embert, de tovább szereti és nézi a filmjeit, mert arra jut, hogy a filmek különálló alkotások és az értékük független az alkotó - legyen az akár a rendező, a színész, az operatőr vagy a produkcióban résztvevő bármely személy magánemberként viselt dolgaitól.

 

MM