hirdetés

Depeche Mode: Budapest, you’re the best!

Depeche Mode

Február másodikán a Papp László Arénában bulizott a színpadon a Depeche Mode, a Global Spirit turné keretében. Koncertbeszámoló.

 

 

Több mint fél órával a koncert hivatalos kezdete után jelent meg a zenekar a színpadon. Két növekedő menetelő cipő fokozta a hangulatot. Több mint tízezer ember ujjongása fogadta a füstből kiváló csapatot.

 

Elsőnek egy Beatles feldolgozást, a Revolution-t hallhattuk, színkavalkád háttérrel. Utána jött egy dal az új albumról, a Cover Me, egy tipikus, fekete-fehér klippel a zenészek mögött. Anton Corbijn, aki több mint 30 éve felelős a zenekar klipjeiért ezúttal is egy utánozhatatlan világba repített el minket. Az It’s no good-ot már a közönség is énekelte. A koncert első fele az új album szókimondó politikai számaira koncentrált, pár klasszikus, lassabb számmal, kiegészítve. Kaptunk még két kissé lehangoló Martin-féle számot (Insight, Home). Utána jött el a Depeche Mode slágerek ideje. Amikor Dave elkiáltotta magát, hogy „Where’s the revolution?”, mindenki megválaszolta magának a kérdést. Mert mindenkiben ott volt aznap este a revolution, a múltban vagy esetleg a jelenben. Az Everything Counts-ra már nagyon jó volt a hangulat, a frontember és a többiek is belejöttek. Itt jött el az ideje, hogy előrébb álljon az ember, ha eddig még nem tette meg. A Stripped c. számra kitört a nosztalgia a sorok között, szerintem a Depeche Mode egyik legjobb lassú száma. Következett az Enjoy the Silence, ami nem a csöndről híres. A Never Let Me Down-nál előkerültek a fehér kesztyűk, a közönség egy része internetes szervezés alapján integetett.

Miután levonultak a színpadról, megijedt a közönség, hogy már vége is van, mert sokszor zárnak ezzel a számmal. Kiderült, hogy csak szünetet tartottak. Martin Gore tért vissza a Strangelove akusztikus verziójával. A hangulat a Question Of Time-nál vágott a tetőfokára. A közönség tombolt. A mikrofonállvány lett Dave Gahan táncpartnere, jól megpörgette, teljes extázisban rohangált kihasználva színpad kifutóját. Eljött az utolsó nóta ideje (Personal Jesus), ami már nem tudta túlszárnyalni az előzőt, de hozta színvonalat.

 

A zenekar látványosan élvezte a fellépésüket, több mint 30 év után is beleadták szívüket-lelküket. Megmutatták, hogy még most is ők az egyik legjobb koncertzenekar. Dicsérték a közönséget a sok éneklésért és elhangzott a Budapest you are the best mondat is. Dave Gahanen csak akkor látszott a kor, amikor ráközelített a kamera, messziről senki nem mondta volna meg, hogy 55 éves.

 

Szekér Berta