hirdetés

Vízi szörny és dühös nők a befutók az Oscar gálán

Frances McDormand - Három óriásplakát Ebbing határában

Nem lett újabb magyar Oscar, nem volt túl sok meglepetés az idei gálán, mert a papírforma győzedelmeskedett

 

 

Az idei Oscar gála nem tartogatott túl sok meglepetést, a papírforma győzött. Nem lett a zsinórban harmadszor magyar díjazott film, de a Testről és Lélekről sztárjai nem búslakodnak.

 

2018 legrangosabb filmdíja botránymentesen zajlott le és a borítékokat sem keverték össze. A legjobb rendezésért Guillermo del Toro a Víz érintése című film rendezője vihetett haza aranyszobrot. A legjobb színésznő Frances McDormand lett, egy dühébe menekülő elkeseredett anya szerepéért. Színészek közül Gary Oldmant hívták a színpadra, aki az egész világra kiható döntés előtt álló Churchillt keltette életre a vásznon. A külföldi film kategóriát a chilei Fantastic Woman nyerte, így idén nem lett meg a magyar Oscar. A kritikusok és felmérések szoros versenyt jósoltak a Három óriásplakát Ebbing határában és a Víz érintése között, de végül az utóbbi nyert. Így az eredmények nem meglepetések, de egyik kitüntetettre sem lehet mondani, hogy ne érdemelte volna meg. A mellékszereplők közül Allison Janney és Sam Rockwell mehetett haza a híres díjjal.

Nem egy film uralta Oscart, a Víz érintése is „csak” négy szobrot zsebelt be a 13 jelöléséből. Szétszórva osztogatták a szobrokat, de nem is volt könnyű választásuk az akadémia szavazóinak.

Az eseményt nyújtották, mint a tésztát és sokszor erőltetettnek tűnt a nagy poénkodás. A sokadik köszönőbeszéd után már nagyon ki kellett tennie magáért egy-egy szónoknak, hogy oda is figyeljenek rá. A Három óriásplakát Ebbing határában színészei változatosságot vittek a sok hasonló beszédbe. Sam Rockwell gyerekkori élményéről mesélt, az apja elkérte őt az iskolából, hogy elmehessenek moziba, Frances McDormand pedig felállította az összes jelölést kapott nőt a teremben.

Terítékre került a #metoo kampány, a kisebbségek érvényesülése, a homoszexuálisok, Trump valamint Amerika politikai helyzete. Mindegyik témát tapintatosan kezelték, így egyik miatt sem fulladt botrányba a gála. Sokan kritizálták, hogy a nők helyzete nem kapott nagyobb szerepet, ugyanakkor mindkét győztes színésznő független, erős, bár nem hibátlan anya szerepet játszott.

 

SZB