A.F. Brady: Vakság könyvajánló

ˆhirdetés

Történet egy pszichológusról, aki maga is kezelésre szorul. Izgalmas, feszes thriller az elmebaj határán egy szakmabelitől, a családon belüli erőszak, a bántalmazás pszichológiai, fizikai hatásairól.

 

 

A.F. Brady bemutatkozó könyve a Vakság, amely aktuális témát boncolgat, ami rengeteg embert érint, olyat, amiről nem mer beszélni, mert szégyell. Sam James pszichológus. Miközben a páciensei életét próbálja jobbá tenni, közben szenved, kicsúszik a talaj a lába alól. A sajátját kellene megmentenie, a sajátjával kellene szembenéznie, mert egyre közelebb az összeomlás, a látszatot nem lehet már fenntartani, mind fizikailag, mind lelkileg véges az ember egy bántalmazó társ mellett.

 

Az intézetbe, ahol Sam James dolgozik, egy új, titokzatos beteg érkezik. Nincs róla semmilyen hivatalos információjuk, csak a pletykák. Azt tudják, hogy börtönben ült, de hogy miért, azt már nem. A korábbi orvosaival nem állt szóba, és az intézetben is félnek tőle, mert azt is hallották már, hogy veszélyes a kezelőjére nézve. A nehéz esetek általában Samhez kerülnek, így lesz ez Richarddal is, aki megérkezik, és hamar kiderül, tényleg nem lesz egyszerű páciens.

Brady rövid, feszes fejezetekkel mutatja be az intézet életé és Sam életét, amely a látszat szerint ideális, hiszen ő az intézet üdvöskéje, még a magánélete is a barátok számára teljesen ideálisnak tűnik. De közben látjuk, hogy semmi sem az, aminek látszik.

Sam mestere a megjátszásnak, főleg akkor, ha mindenki vak arra, ami a szeme előtt történik, mindenki azt lát meg a másikból, amit látni szeretne.

Sam élete egyre inkább darabokra hullik. Az írónő érzékletesen, határozottan, nem túlírva mutatja be, hogyan tudatosul egy emberben, hogy beteg, hogyan nézhet szembe a valósággal, ami elől nem menekülhet.

Mert egy pszichológus is ember, akinek szüksége lehet kezelésre.

De mi van akkor, ha nem akar ezzel szembenézni, mert a valóság mindig rémisztő? Mi van akkor, ha félti a megszokott életét, akármilyen szörnyű is az? Mi kellhet ahhoz, hogy mindezt felvállalja? Van olyan ok, amiért képes lehet segítséget kérni, tud-e segítséget kérni?

Brady, mivel szakmabeli, ezért hihetően építi fel egy anyagi válságban lévő állami pszichológiai intézet életét. Láthatjuk, hogy ott is emberek dolgoznak, akiknek lehetnek bajaik. Ők sem mindenhatók, még akkor sem, ha annak mutatják magukat, gyarlók, van magánéletük, és nekik sem egyszerű megbirkózni a saját problémáikkal.

Sam maga is áldozat, nehezen tud ezzel szembenézni, nehezen tudatosítja magában, miközben próbál segíteni a sorstársain. Egyre nehezebb a jeleket titkolnia a munkatársai előtt, fél, ha kiderül, akkor oda az állása és ő is egy lesz a páciensek közül, amivé nem szeretne válni.

A hangulat egyre sötétebb, ahogy Sam egyre mélyebbre kerül. A verések fizikai nyomait egyre nehezebb eltitkolnia, valamint a veréseknek köszönhetően már lelkileg is egyre jobban összeomlik, ahogy körülötte az intézet helyzete is egyre válságosabb. Az írónő olyan bántalmazott élethelyzeteket mutat be, amibe sok nő, gyerek és férfi is belekerül, olyanokat, amiből szinte segítség nélkül nincs menekvés. Ha sikerül is megmenekülni, a traumatikus élethelyzetből nehéz ép elmével kikerülni.

Közben ott van a titokzatos beteg, aki senkivel sem akar szóba állni. Sam képes lehet Richard bizalmába férkőzni? Ki tudja deríteni, a félelmetes hírrel érkező férfi múltját? Milyen trauma érhette Richardot és mivel kell megküzdenie Samnek, az a Vakság című pszichológiai thrillerből kiderül.

A történetnek külön ízt ad a thriller és a pszichológia keveredése. Nem a véres jelenetekkel, hanem inkább a mentális betegség és annak családokat tönkretevő erejével hat. Azzal, milyen nehéz felismerni, hogy valaki segítségre szorul. Mi mindent megtesz egy áldozat azért, hogy a látszatot fenntartsa, milyen lelki vívódások árán ismeri fel, ha egyáltalán felismeri, hogy bántalmazott félként nem ő a felelős a másik tettéért. Brady nagyszerűen írja le azt a pszichológiai folyamatot, amely mind a két félben végig megy. A Vakság úgy thriller, hogy nem folyik a vér, nincsenek benne üldözési jelenetek, inkább a szűk helyek, a bezártság, a magunkra utaltság, az elszigeteltség drámai eszközével hat.

A könyv talán segít abban, hogy kívülállóként felismerhessük a jeleket és valamilyen módon segítségre lehessünk, mert igenis, a környezetnek is óriási a felelőssége, ha nem figyelünk akár egy rokonra, barátra, vagy egy munkatársra, osztálytársra. Az áldozatoknak is erőt adhat. Felismerhetik, nincsenek egyedül, nem velük van a baj, merjenek segítséget kérni, mielőtt még nem lesz végleg késő.

A könyv igazi erőssége a pszichológiai rész és annak kibontása, maga a krimi rész már talán nem annyira ütős, aminek köszönhetően a lezárás nem annyira váratlan. A Vakság Brady első könyve, új és friss hangulattal, apró hibákkal, ami főleg a történet végén érezhető. A csattanó teljesen jó, de egy kicsit túl van magyarázva a történet többi részéhez képest.

 

Molnár Gábor