Most olvastuk - Frank Schatzing: Limit

Frank Schatzing monumentális alkotásában több mint 1400 oldalon élvezhetjük a tudományos-fantasztikus krimik különleges világát. 2025-ben járunk, amikor a holdporból nyerhető hélium-3 környezetbarát módon oldhatja meg az emberiség energiaellátását.

 

A nem is távoli jövőben Schatzing egy olyan világot jelenít meg előttünk, ahol a magántőke országok felettivé válik és a kormányok szép lassan a játékszerükké válnak, kihasználva azok bürökratikus lassúságát.

A Limit megoldja a mai világ energiaproblémáit, ledönti az olajmultik megkerülhetetlen falát és harcba lendül az új és környezetbarát energia kiaknázásáért. Amerika mellett már Kína az új nagyhatalom és a hélium-3-ért folytatott harc mind a Földön, mind a Holdon megindult. 

A könyvben két fő szálon folyik a történet. Az egyik a Hold. A Julian Orley vezette konzorcium, a kormányokat megkerülve, lehetséges befektetőtársakat keresve, a világ leggazdagabb embereit csábítja a Holdra. Egyedi technológiájával egy új és már-már elképzelhetetlen világot mutat meg a számukra, ezzel is rábeszélve őket a vállalkozása támogatására. Természetesen a katasztrófa nem maradhat el. Meg tudják akadályozni a „holdutasok” a terroristák rombolási szándékát? Ki tud megmenekülni ebből az idegen környezetből? Egyáltalán ki az, akire számíthatnak és ki az, aki elrejti valódi énjét a többiek előtt? 

A másik szál a Földön játszódik és Owen Jericho nyomozó körül bonyolódik. A cyber detektívnek egyszerű a feladata, a kínai kormány elől menekülő briliáns elméjű és vonzó Yoyót kell megtalálnia. A feladat közben kiderül, a lányt megtalálni a legegyszerűbb, de megvédeni, életben maradni már nem olyan könnyű.. 

De mindehhez mi köze van egy olajkonszern stratégiai igazgatója elleni sikertelen merényletnek, egy afrikai diktátornak és egy kíméletlen pszichopata gyilkosnak? 

Schatzing remekül mozgatja a szálakat, tökéletesen oldotta meg a több szálon futó történetek problémáját: nem ugrál „oldalanként” az egyik fő vonalról a másikra. Az arányok tökéletesek, kellemesen hosszan olvasható mind a földi, mind a holdi vonal. 

Schatzing krimije a 2010-es év legnagyobb tudományos-fantasztikus krimi alkotása díjat is kiérdemelhetné, nem csak a hossza miatt, hanem az összetettsége, bonyolultsága és filmszerűsége miatt is.

A Limit egy utazás a nem is olyan távoli jövőbe, hatalmi játszmákon át, emberi érzelmek között, feldolgozva több szemszögből is a Hold nagyságát, a csend magányát és a távolról figyelt Föld jelentéktelenségét. Segít megérteni a világunkat, az elnyomásban felnőtt embereket és a szabadságvágyért mindent feláldozó emberek mozgatórúgóit is.

 

MOLNÁR GÁBOR

 

A könyv Mesés Péter fordításában, az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg 2010-ben.