A nyolcféle idegesítő embertípus

A nyolcféle idegesítő embertípus listája

 

A harvardi kutató szerint nyolcféle „nehéz” ember létezik – és a passzív-agresszív az „abszolút legrosszabb”

 

Az élet része, hogy találkozunk idegesítő emberekkel, ezt nem lehet megúszni. De nem is kell jó képet vágni hozzá, és elviselni az ezzel járó stresszt.

A Harvard kutatója 8 féle nehezen kezelhető embertípust azonosított. Ha az ember ezekkel a típusokkal találkozik a munkahelyén, az első lépés, hogy azonosítsa őket:

 

1. A passzív-agresszív: a legrosszabb a listán és egyben a leggyakoribb is. A passzív-agresszív emberek úgy tűnhet, hogy figyelembe veszi mások igényeit, de aztán valójában passzívan ellenáll az alkalmazkodásnak. Vagy közvetett módszereket alkalmazhat gondolatai és érzései kifejezésére, így szándékai soha nem teljesen világosak.

2. A bizonytalan főnök: lehet egy mikromenedzser, aki folyamatos kötözködéssel hajtja az embereit. Vagy lehet egy paranoiás beavatkozó, aki eléri, hogy a beosztott minden lépését megkérdőjelezze. Akár szándékosan is árthat a karrierjének, ha fenyegetésként érzékeli.

3. A pesszimista: folyamatosan arról beszél, hogy hányféleképpen alakulhatnak rosszul a dolgok. Néha úgy tűnik, hogy soha nem talál semmi pozitívat az életben.

4. Az áldozat: egyfajta pesszimista, aki úgy érzi, hogy mindenki ellene van. Nem vállal felelősséget a tetteiért, és ha valami rosszul sikerül, rögtön másra mutogat.

5. A mindentudó: meg van győződve arról, hogy ő a legokosabb a szobában, folyton az előtérbe helyezi magát, és simán félbeszakít másokat. Vígan megmondja, hogy mi hogy van, még akkor is, ha egyértelműen téved.

6. A kínzó: olyan valaki, aki felküzdötte magát a csúcsra, áldozatokat hozott ezért – csak hogy aztán rosszul bánjon az alatta lévőkkel. Lehet egy idősebb kolléga, akitől azt várnánk, hogy mentoráljon, ehelyett megnyomorítja az életünket.

7. Az elfogult: tudatosan vagy tudattalanul követ el mikroagressziót. Nem számít, mi a szándéka a megjegyzéseivel, viselkedése nem megfelelő és káros.

8. A Politikai Operátor: teljes mértékben a saját karrierjének előmozdítására összpontosít – de a mi kárunkra. Természetesen a hivatali politikában való részvétel gyakran elkerülhetetlen, de ez az ember csak az előrejutásra törekszik, és ehhez mindenkin átgázol.

 

(forrás: cnbc.com/2022/10/25/types-of-difficult-people-and-why-passive-aggressive-is-worst-of-all-according-to-harvard-expert.html)