Csak szexre kellesz - A szexbarátok nyomában, avagy a főszereplők

A film két főszerepét Natalie Portman és Ashton Kutcher játssza.

 

A film alkotói nagy örömmel nyugtázták, hogy az Oscar®-jelölt Natalie Portman elvállalta az intellektuális és érzelmileg zárkózott Emma szerepét. A színésznőnek azért tetszett meg a projekt, mert okosnak találta a forgatókönyvet, és elégedett volt, hogy a sztori végre megfricskázza a hagyományos romantikus vígjátékokat. 

Portman eredetileg egy másik produkció kapcsán találkozott Meriwetherrel, de amikor értesült a Csak szexre kellesz ötletéről, azonnal érdeklődni kezdett iránta. Ez lehetővé tette a forgatókönyvíró számára, hogy a sztori fejlesztése során eleve a színésznőre szabja Emma karakterét. Meriwether izgalmasnak találta, hogy olyan vígjátéki figurát találhat ki, amilyet Portman még sosem játszott. „Volt már amatőr bérgyilkos meg galaktikus királynő meg forradalmár, ezért örömmel bújtattuk őt olyan szereplő bőrébe, aki egy csomó hülyeséget is csinál. Végre odáig jutott, hogy egy kicsit tökéletlen és rossz is lehet.” 

Emma nem nagyon passzol a romantikus vígjátékok hagyományába, ahol ugyebár a hősnő áhított célja az, hogy megtalálja Mr. Tökéletest, hozzámenjen, és egy szekérderék gyereket szüljön neki. Emmának ugyanis pont az a célja, nehogy szerelembe essen. „Natalie új hősnőtípust hoz a műfajba – mondja a forgatókönyvíró. – Emma okos és erős, de ettől még szimpatikus tud maradni. Drukkolunk, hogy találja meg a szerelmet, de közben ne kelljen feladnia egyéniségét.” 

Reitman olyan férfi főszereplőt keresett, aki abszolút kívánatos a nők számára, ugyanakkor hitelesen el tudja játszani, hogy érzelmileg kiszolgáltatott. Ashton Kutcher tökéletes volt erre a feladatra. 

Emma és Adam első összegabalyodása után, de még a szigorú szabályok fölállítása előtt a férfi nem tudja, hogyan tegyen régi barátnője kedvére, ezért úgy dönt, ajándékkal kedveskedik neki a kórház bejáratánál. 

Egy kapcsolat kezdetén nyomatékosítani akarjuk szándékunkat, és ilyenkor gyakran valamilyen csacska meglepetéssel állunk elő – magyarázza Kutcher. – Emma és Adam régi barátok, aztán hirtelen az ágyban kötnek ki – a karakterem azt találja ki, hogy egy lufival teszi emlékezetessé ezt az eseményt.”

 

A lufin ez áll: Gratula! „Sokat beszélgettünk erről, és oda jutottunk, hogy vicces, ha valaki szex után ilyen gratulálós lufival állít be a partnere munkahelyére – emlékszik vissza Meriwether. – Emma ugyanis nem válaszolt Adam telefonhívásaira, aki így mondja el neki, hogy nem tűnhet el csak úgy nyomtalanul. Mivel a lány a dolgokat megpróbálta meg nem történtté tenni, Adam ilyen ciki lufival hozza kínos helyzetbe.” 

A lufis incidens után a felek felállítják a szabályokat, és megállapodnak, hogy ezentúl szexbarátok lesznek. A dolgok azonban elkezdenek bonyolódni, amint egyre több érzelem szivárog be a kapcsolatba. Ennek egyik jele, hogy Adam beugrik Emmához, amikor a lány menstruál, és saját készítésű sütivel, valamint kedvenc számainak cédéjével próbálja vigasztalni, amit találóan „havibajos mixnek” hív. Az este nagy összebújásba torkollik, amitől másnap reggel Emma teljesen kiborul, hiszen megszegte egyik szigorú szabályukat. „Szórakoztató volt ennek a jelenetnek a megírása – mondja Meriwether. – Van a klasszikus „másnap reggel” szituáció, amikor valaki az egyéjszakás kaland után kótyagosan felébred az alkalmi partner oldalán. Ezt állítottuk a feje tetejére, mert Emmát pont az sokkolja, hogy csak bújt valakihez, és nem is volt szex – ez már bizony intimitás, amitől a lány a legjobban fél.”