Goethe-díjjal tüntették ki John le Carrét

John Le Carré jelentős kitüntetésben részesült

 

A német nyelv szolgálatában és az ország nemzetközi kulturális dialógusának a kialakításában végzett felbecsülhetetlen munkájáért, valamint az európai szövetkezés, béke és kreativitás fejlesztésében való elkötelezettségéért Goethe-díjjal tüntette ki Németország John le Carrét.

A Goethe-Institut a medált a következő indoklássa adta le Carrénak: „az író a kémregényeiben, melyekből mostanáig több millió példányt adtak el, politikai és pszichológiai stíluselemek alkalmazásával mesterien ábrázolja Németország nehéz helyzetét a hidegháború során. Olvasók milliói elé tárta érzékletesen a világ konfliktusainak nemzetközi színterét.”

Továbbá kiemeli, hogy le Carrénak mindmáig meggyőződése: a nyelv ismerete elengedhetetlen egy ország kultúrájának a megismeréséhez.

A Goethe-díjat 1955 óta adományozza Németország olyan nem német személyeknek, akik az intézet munkájához és szellemiségéhez nagymértékben hozzájárulnak. Idáig több mint háromszáz ember kapta meg a világ több mint ötven országából, köztük Billy Wilder, Helen Wolf és Kertész Imre.