A Magyarországon kapható összes édesvízi és tengeri hal bemutatása 80 recepttel és színes fotókkal.
A szerzőpáros: Hoitsy György (balra) és Szabó Péter (jobbra) - Fotó: Holdpont.hu
A Halak és Halételek révén, a CORVINA Kiadó hagyományos színvonalának megfelelően, egyszerre szórakoztató, igényes, ismeretterjesztő és hasznos kötettel gazdagodhat a könyvtárunk. Szakácskönyv, ami séf és háziasszony számára is tartalmas de követhető. Nem lélek nélküli receptek gyűjteménye, hanem magával ragadó halétel-készítési költemények kötete, mert írójuk megszállott szerelmese víznek, halnak, szakácsművészetnek.
Szabó Péter magát szakácsnak nevezi, aki szeretett szakmáját gyakorolja. Ez túlzott szerénység, mert szerintem,aki nemcsak könyvét tanulmányozom, hanem kóstoltam halételét, tapasztaltam lelkesedését, ő máris kulináris művész, aki szórakozásból vezet rá másokat arra, hogy az élet szép.
Szerzőtársa Hoitsy György fokozza a lelkesítő hatást halak iránti szeretetével és szakértelmével. Aki még nem ismerné az általa vezetett Lillafüredi Pisztrángtelepet, a könyv olvasása után hamarosan kiránduló kedve támad, hogy személyesen is találkozzon vele és a pisztrángokkal Lillafüreden.
A könyv a halfogyasztás kultúrájának szinte minden lehetséges vetületével foglalkozik: egészséges táplálkozás, környezettudatosság, tisztelet a halásznak és a természetnek, ételkészítés művészi színvonalon, a fűszerek és a konyhai technológiák.
Fontos tanácsokat kapunk a halételekhez legjobban illő borokról, pezsgőkről. "Egy bor halétel nélkül még elképzelhető, de egy halétel bor nélkül semmi esetre sem."
Télen-nyáron, hétköznap és ünnepeken tökéletes választás a hal, mert "az ízük fantasztikus, az elkészítési módjuknak csak a képzelet szab határt, mégsem bonyolultak, és a halételek fogyasztása jót tesz az egészségünknek."
A könyv bemutatója a METRO ÁRUHÁZ VEVŐAKADÉMIÁJÁN került megrendezésre, a könyv színvonalához illő helyszínen és körülmények között.
A külsőre is nagyszerű könyv fotóit pedig Pintér Árpád készítette.
Réger Margit