Itt a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó második idénye

November 14-től már a második szériával folytatódik a Broadwalk Empire, vagyis az HBO sajátgyártású sorozata, a Gengszterkorzó.

 

A Boardwalk Empire - Gengszterkorzót már 2010-es indulása előtt óriási érdeklődés kísérte, miután kiderült, hogy a pilotot Martin Scorsese rendezi, ráadásul olyan magas költségvetéssel készül, amilyen korábban a televíziózásban nem volt jellemző.

 

A várakozásokat az elkészült sorozat sem múlta alul: a nyitó epizód a Deadwood 2004-es premierje óta az HBO legnézettebb műsora volt az Egyesült Államokban, és az első évad egésze is kimagasló nézettséget hozott: egy-egy részt átlag 10,7 millióan követtek figyelemmel.

 

Gengszterkorzó, a díjnyertes sorozat

A Gengszterkorzó az Emmy- és a Golden Globe-díjátadón is jól szerepelt. Összesen tizennyolc Emmy-jelölést kapott, melyből végül nyolcat váltott szoborra, például Scorsese Emmy-díjat kapott a rendezésért. A szériát három kategóriában tartották Golden Globe-ra esélyesnek, végül két díjjal jutalmazták: egyet a legjobb drámasorozatként, egyet pedig a főszereplő, Steve Buscemi alakítása kapott. A széria a kritikusok tetszését is elnyerte, a Time magazin, a New York Daily News és a GQ egyaránt 2010 legjobb tévés produkciójának nevezte.

 

A sorozat történetéről

A szesztilalom idején, az 1920-as évek Atlantic Cityjében játszódó történet középpontjában a valós személyről mintázott Enoch Thompson (becenevén Nucky) áll, aki részben politikusként, részben gengszterként uralja a várost. Miután a sorozatot Nelson Johnson Boardwalk Empire: The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City című történeti munkája ihlette, a széria számos valós személyt és megtörtént eseményt vonultat fel, ezeket tarkítja fiktív elemekkel.

A most képernyőre kerülő második évad néhány hónappal az előző szezon eseményei után, 1921-ben játszódik. A történet során Nuckynak több nehézséggel is szembe kell néznie: először az 1920. évi választások miatt indítanak ellene szövetségi nyomozást (választási csalással gyanúsítják), majd rá kell jönnie, hogy közeli barátai és családtagjai is ellene fordultak, és bármikor készek elárulni. Eközben alvilági és politikai ellenfelei is szorongatják, Al Capone, Lucky Luciano, Arnold Rothstein és Meyer Lansky mind részesülni szeretnének abból a hatalomból és vagyonból, ami eddig csak Nuckyt illette. Nucky fekete megfelelője, a helyi afroamerikai közösség vezetője, Chalky White is nehéz helyzetbe kerül, miután a Ku Klux Klán rajtaüt a bandáján, és annak több tagjával végez.

A véres események ellenére a második évad sokkal több humoros képsort tartogat, mint az előző, és a családi viszonyok ábrázolására is nagyobb hangsúlyt fektet, például Nucky Margaret gyermekeivel való kapcsolatára, illetve a Jimmy családjában zajló eseményekre is jobban rávilágít. Emellett persze a politikai csatározások bemutatása és az akciódús jelenetek sem maradnak el – mindez a már megszokott, sárgás és barnás tónusú képi világgal.

 

Visszatérnek az ismert karakterek

A második szezonra visszatérnek a már ismert karakterek és színészek: Nuckyt továbbra is Steve Buscemi formálja meg, aki független filmektől (a Coen testvérek több alkotásában és Tarantino-filmben is láthattuk) a nagy költségvetésű közönségsikerekig (Con Air - A fegyencjárat, Armageddon) sok mindenben feltűnt már, és a Gengszterkorzó írójának előző sorozatában, a Maffiózókban is láthatta a közönség. Barátnőjét, a kétgyermekes Margaret Schrodert az annak idején a Trainspottinggal feltűnt Kelly Macdonald játssza, pártfogoltját, az első világháborút megjárt Jimmy Darmodyt a Dawson és a haverokban is látott Michael Pitt alakítja.

Chalky White szerepében a Drót Omarját, Michael Kenneth Williamst láthatja a közönség; Jimmy édesanyját (egyszersmind Nucky régi barátját) Gretchen Mol (Az első szexikon), Jimmy a háborúban szörnyű sebet szerzett, ezért állandóan maszkot viselő katonatársát, Richard Harrow-t Jack Huston (A kívülálló) formálja meg. Nucky testvérét, a seriffként dolgozó Elit Shea Whigham (A zsaruk becsülete), Nelson Van Alden ügynököt pedig A szabadság útjaiért Oscar-díjra jelölt Michael Shannon személyesíti meg.

A sorozatban feltűnnek a kor ismert gengszterei is, például Al Capone (a New York bandáiban látott Stephen Graham), Lucky Luciano (a Ments meg! című sorozat Tonyja, Vincent Piazza) vagy Arnold Rothstein (az Egy komoly emberért Golden Globe-ra jelölt Michael Stuhlbarg).

forrás: HBO Sajtószoba