Magyarországra érkeztek a kémirodalom leghíresebb figurái

Magyarországra érkeztek a kémirodalom leghíresebb figurái: a mozik január 26-tól játsszák a John le Carré regényklasszikusából készült Suszter, szabó, baka, kém című filmet Gary Oldman és Colin Firth főszereplésével.

 

 

John le Carré kötete - amely magyarul Az áruló és Árulás címen is megjelent - az 1970-es évek óta töretlen népszerűségnek örvend, és végre - apróbb változtatásokkal - szélesvászonra is átültették. A film egy része Budapesten játszódik, a stáb itt is forgatott.

 

George Smileyt, a titkosszolgálat nyugdíjból visszahívott szürke eminenciását Gary Oldman alakítja, Kontroll szerepében John Hurt tűnik fel. Colin Firth, Ciaran Hinds, Toby Jones és David Denick játssza a gyanús ügynököket, akik között rejtőzik a szovjet Központnak a brit titkosszolgálat velejébe, a Köröndbe beépült vakondokja.

A film egyik érdekessége, hogy maga az író, John le Carré is megjelenik a vásznon. Az 1931-es születésű szerző, aki sokak szerint szépirodalmi szintre emelte a kémregények műfaját, részt vett a film előkészítésében: ő javasolta a producereknek, hogy a svéd Tomas Alfredson rendezze a filmet.

Az árulóból televíziós sorozat már készült, a BBC adaptációjában Alec Guinness formálta meg George Smileyt. A széria hétrészes volt, az író azonban úgy gondolta: Alfredson meg tudja úgy ragadni a cselekményt, hogy az alig több mint két órába is beleférjen.

Kritikák szerint a film rendkívül jól sikerült, Gary Oldman kiváló alakítást nyújt a hirtelen nyugdíjazott, majd újból "besorozott" Smiley szerepében, Alfredson pedig sikeresen idézi meg az 1970-es évek Londonjának és Kelet-Európájának világát, az országok közötti feszültségeket, valamint az árulást, amely ebben a műben fájdalmasan személyessé is válik.

Oldman korábban úgy fogalmazott, hogy a forgatás során próbálta kizárni azt a nyomást, amelyet Guinness emlékezetes alakítása jelentett számára. "Próbáltam tényleg nem gondolni rá" - mondta. "Akkoriban nem igazán érdekelt, mi folyik a politikában, sokkal inkább a lányok, a foci és David Bowie izgatott" - tette hozzá a színész, aki tinédzser volt, amikor a regény játszódik.

Felnőtteknek szóló filmként jellemezte a melankolikus, lassan folyó alkotást, amely megköveteli, hogy a nézők igazán odafigyeljenek, annyi benne a fordulat. Smiley bőrébe bújva a színész sokak szerint "visszalépett az árnyékba", a "sötét, de nehezen kiismerhető" karakterekhez, amelyekre hírnevét és elismertségét alapozta.

A színész szerint Smiley szerepe ugyanolyan híres, mint Hamleté vagy Lear királyé. "Már azelőtt ismered, hogy felajánlanák" - magyarázta nemrégiben.

Külön kitért a főhősnek a feleségével kialakult "szokatlan, öngyötrő" kapcsolatára, és arra, hogy Smiley valamiféleképp maga is áldozat.

A színész a forgatásról felidézte, hogy a regényen és a forgatókönyvön kívül nem volt szüksége külön kutatásokra, mert John le Carrétól mindent megtudhatott. Mint megjegyezte, az író - a brit elhárítás, az MI5 egykori tagja - emlékezete igen jó.

A filmet szinkronizálva és feliratosan is vetítik a magyar mozik, a Karla-trilógiát újra megjelentető Agave kiadó pedig akcióval kedveskedik a nézőknek: a mozijegy révén kedvezményesen vásárolható meg a három kötet, amelynek a Suszter, szabó, baka, kém az első darabja.

A kiadónál a Hajsza és a Csapda is megjelent már. Az alkotást nagy sikerrel vetítették a velencei filmfesztiválon, díjazták a Golden Globe-átadón, a brit filmakadémia pedig 12 BAFTA-díjra jelölte kedden. A Suszter, szabó, baka, kém Európa-szerte nagy érdeklődés mellett fut a mozikban, Berlinben - a hidegháború "fővárosában" - még kiállítás is kíséri a művet. A német főváros szívében, a brandenburgi kapunál lévő Kennedy Múzeumban Gary Oldman és Jack English fotós forgatáson készült felvételei láthatók. A tárlat nagy sikerrel mutatkozott be Londonban, Berlinből pedig Los Angelesbe utazik tovább.

MTI