A Spielberg-film nyomán ismét sláger lett Morpurgo regénye

Óriásira nőtt az érdeklődés Michael Morpurgo harminc éve megjelent War Horse című regénye iránt, amióta bemutatták Steven Spielberg Hadak útján című háborús drámáját, amely a könyv nyomán készült.

 

A BBC online hírszolgálat jelentése szerint két hét alatt több fogyott a kötetből, mint a regény megjelenése utáni 25 év során összesen. A War Horse jelenleg a brit könyves bestsellerlista élén áll.

 

Morpurgo számos nagy sikerű ifjúsági regényt írt. A lepkeoroszlán vagy a Peaceful közlegény magyar kiadásban is megjelent.

A War Horse egy ló története: az állatot elszakítják gazdájától és katonaló lesz belőle az első világháborúban. A regény "reneszánsza" akkor kezdődött, amikor néhány éve színdarab készült belőle. A színmű premierjét 2007-ben tartották Londonban, és tavaly a Broadwayn is bemutatták.

Spielberg filmváltozata tavaly decemberben került az észak-amerikai mozikba, Nagy-Britanniában január közepe óta vetítik, Magyarországon február 9-én debütál. Kiadója, az Egmont Press szerint Nagy-Britanniában hetente több mint 30 ezer példány kel el a regényből a film brit bemutatója óta.

Az először 1982-ben megjelent műből 2007-ig világszerte mindössze 50 ezer darabot adtak el. Nem szokatlan, hogy a filmes adaptáció megnöveli az eredeti mű iránti érdeklődést. Az viszont nagyon ritka, hogy egészen a bestsellerlista csúcsára röpítse a könyvet - jegyezte meg a telegraph.co.uk.

Morpurgo, aki több mint száz könyvet írt gyerekeknek, korábban elmondta, hogy a War Horse az eladások szempontjából nem tartozott legsikeresebb művei közé. "Három vagy négy nyelvre fordították le, és Amerikában is megjelent, de nem futott be" - mesélte.

A színdarab premierjétől a film premierjéig világszerte 950 ezer darab fogyott a regényből. Bár a film megosztotta a kritikusokat - egyeseket megindított a produkció érzelmes stílusa, mások a hitelességet hiányolták -, a nézők kíváncsiságát nyilvánvalóan felcsigázta a könyv iránt.

MTI