Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Már a címből is sejteni lehetett, itt valami nem stimmel, miért lett volna Abraham Lincoln, az amerikaiak egyik leghíresebb elnöke vámpírvadász.

 

A filmből persze megtudjuk, miért ne lehetett volna a legendás elnöknek titkos élete is, az amerikai kultúrában amúgy is népszerűek a vérszívók, ha meg tényleg vámpírvadász volt, úgy sem hisszük el. Metaforának is jó, ki is használták ezt a lehetőséget az alkotók.

 

Igazándiból megkaptuk ezt is, azt is, meg nem is.

A film lehet akár egy életrajzi film, olyan jelenetekkel, amikről mindenki tud a történelmi tanulmányok alapján. Ha meg már nem emlékszünk rá, akkor legalább egy zanzásított változatott érdemes átolvasni a film előtt. Ahhoz, hogy igazán értsük a sztorit, lényegesek a valós történelmi események, amikre gyakran csak utalnak, mert úgy is ismeri mindenki, miről van szó.

A vámpírok és a rendező garancia lehet az akciódús és kicsit hihetetlen jelenetekre, a sztori is eléggé eszement és őrült ahhoz, hogy mindent komolyan akarjunk venni.

A nehézséget éppen az arány megtalálása jelenti, mert újra ki kell emelni, itt Abraham Lincolnról van szó, amerikai elnökről, rabszolgákról, vámpírokról és rabszolgatartó szövetségeseikről, a felszabadításról és a polgárháborúról. Morális kérdéseken gondolkodhatunk, miközben repkednek a fejek és az ezüst végzi a dolgát.

A kérdés azért továbbra is fennmarad, itt most történelmi filmről van szó, vagy egy vámpíros történetről? Mert a fő probléma épp ez, külön-külön már láttunk jobb filmet az adott témákban, így összekeverve a kettőt… maradhat bennünk némi hiány.

Abraham Lincoln legenda lett, felszabadította a rabszolgákat, az emberi szabadságjogok védelmezése rengeteg áldozattal és szenvedéssel járt, majd elment a színházba… de addigra örökre beleírta magát az emberiség történelemkönyvébe.

A film nem biztos, hogy sok lapot kap majd a filmtörténelemben, de azért Tim Burton és Timur Bekmambetov neve garancia lehet arra, hogy legalább egyszer megnézzük a moziban, mert a látványvilág, egy-két váratlan fordulat, kicsi horror, kellemes szórakoztatást nyújtanak ebben az őrült hőségben.

 

Molnár Gábor