Ulrike Hartmann: Anyának lenni és nem görcsölni

Ulrike Hartmann könyve érzékletesen mutatja be az anyai lét nehézségét, ami nem is feltétlenül az elvégzendő feladatokból, inkább az anyák felé támasztott elvárásoknak való megfelelési kényszerből adódik.

 

A könyv az anyáknak szól, akik közül nyilván sokan átélhették terhességük, majd a gyereknevelés során mindazokat az aggodalmakat, helyzeteket, amiket így utólag olykor viccesen tálalva olvashatunk a könyvben.

Hiszen ki ne akarná a legjobbat gyermekének, miközben a terhességtől kezdve a szoptatáson, altatáson, fejlesztésen, óvodán és iskolán át oly sok szakértő és kevésbé szakértő vélemény nyújt egymásnak ellentmondó információkat, esetleg túlzó elvárásokat, melyeket képtelenség teljesíteni.

Miközben támogatást, bíztatást, dicséretet hiába is várna az anya, hiszen tökéletesen senki sem képes csinálni, és ugye tudjuk, hogy „mindenért az anya a hibás”.

Az anyának lenni és nem görcsölni című könyvet olvasva szembesülhetünk félelmeinkkel, szorongásainkkal. Rájöhetünk, hogy mindezekkel nem vagyunk egyedül, még akkor se, ha nem érjük el a tökéletes anya mércéjét, míg úgy tűnik, mások mindent jobban csinálnak (és főleg jobban tudnak) nálunk.

 

Barna Éva