Michael Cordy: A halál árnyalatai

Michael Cordy izgalmas krimije, csak a kezdet, mely egy trilógia első része, egy pszichológusról és egy amnéziás, titokzatos lányról, akit különleges képességgel áldott meg a sors.

 

Egy békés amerikai kisvárosban, egy fiatal nő ment meg a lánykereskedők karmából tinédzser lányokat. A hőstett után viszont elveszíti az emlékeit, nem tudja, hogy hívják, honnan jött és leginkább azt nem tudja, ki elől menekül, és miért hallucinál brutális gyilkosságokról. Az újságírók az ismeretlen hősnek az ilyenkor szokásos Jane Doe nevet adják.

A lány felbukkanásával egy időben, kegyetlen gyilkosságok kezdődnek a városban. Vajon mi lehet a kapcsolat a kisváros életét felborzoló esetek és Jane Doe között?

Nathan Fox pszichiátert bízzák meg az amnéziában szenvedő lány kezelésével. A saját gyermekkori rémképeit nehezen feldolgozó orvos és Jane Doe együtt kezd nyomozásba, kideríteni a lány múltját, ami talán nem is olyan szörnyű, mint a jelene, vagy a jövője lehet.

 

Michael Cordy a szinesztézia képességét adja a hősének, amely nem betegség, bár sokan úgy élik meg a többiektől való különbözőséget. A szinesztézia több érzékszerv akarattól független együttműködését jelenti, így van, aki a "szavakhoz meghatározott színeket vagy hangokat társít, mások ízlés, szaglás, látás és tapintás útján szerzett érzeteket társítanak egymással a legkülönfélébb kombinációkban." A könyv elején megemlített Szinesztéziai Társaság szerint a szinesztéziások túlnyomó része el sem tudja képzelni az életét e különleges adottság nélkül.

Jane Doe esetében a szinesztézia egy különleges állapotát mutatja be Cordy és teremt az angolokra jellemző izgalmas hangulatot a könyvnek.

A halál árnyalatai nagyon részletesen megírt krimi, a történetvezetés és a sztori ennek ellenére viszonylag csavaroktól mentes, de a különleges felvetés izgalmas pillanatokat okoz az olvasónak. És ha tényleg lesz folytatása a könyvnek, akkor felkerül a várjuk listára.

 

Molnár Gábor