Bejgli

Diós és mákos bejgli, élesztős omlós tésztából

 

Hozzávalók a tésztához:

50dkg liszt,

25dkg vaj vagy margarin

2 egész tojás /vagy két sárgája+egy egész/

5-10dkg cukor + egy cs vaníliás cukor

2dkg élesztő

2dl tej

csipet só

 

Az élesztőt a langyos, édes tejjel felfuttatom. /Felfuttatás: az élesztő a langyos tejbe morzsolva néhány perc múlva megdagad és "felfut"/ Ehhez adom hozzá a tojásokat és jól összekeverem.

A lisztet a hideg vajjal/margarinnal/ összemorzsolom, mint a linzertésztáknál szokás, és ehhez adom, keverem az élesztős, ízesített tejet. Gyorsan összekeverem, gyúrom és 1-2 órán át a tálban pihentetem, kelesztem.

Közben készül a töltelék, vagy még a tészta elkészítése előtt, mert annak még ki is kell hűlnie felhasználás előtt. A DIÓ és a MÁK töltelék is tej + cukor hozzáadásával készül.

Mák:30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 dl tej , 5 dkg dara , reszelt citromhéj, mazsola

A felforralt tejhez keverem a többi hozzávalót és hagyom kihűlni.

A dara elmaradhat, ill. vaníliás pudingporral is kipróbáltam már.

Dió: azonos arányokban és módon, mint a máktöltelék. Ha mindez elkészült, 2-vagy 4 cipóra osztva a tésztát kinyújtom /tepsi méretéhez igazítva/, megkenem a töltelékkel és felhajtom /ügyeskedve, hogy ne follyon ki a töltelék és csinos rudak sikeredjenek./

A rudakat felvert tojással megkenem. /Ha száradási időt hagyva két-háromszor ismételjük a kenegetést, márványos felület várható./ Villával megszurkálom, és mehetnek az előmelegített sütőbe / 180 fok/ 25-30 percre.

Minden igyekezet ellenére előfordul, hogy megreped a tészta, ha túl sok tejet használtunk, ha sok a cukor a töltelékben, ha túlkelt a tészta, ha nem volt elég forró a sütő .. Ettől még finom a végeredmény, és szépen szeletelve, porcukorral hintve nem marad a nyakunkon.

 

A bejglit nevezik patkónak is, ha nem szögletes, hanem ovális formára nyújtott tésztából hajtják.

További ötletek és érdekességek kedvéért ajánlom Fehér Béla Kossuthkifli című könyvét.

 

RM

 

Te hogy csinálod? Ha megosztanád a többi érdeklődővel a receptedet, élményedet, akkor küldd el levélben a [email protected] e-mail címre és hamarosan a Holdponton olvashatod a beszámolódat.