Diós és mákos bejgli, élesztős omlós tésztából
Hozzávalók a tésztához:
50dkg liszt,
25dkg vaj vagy margarin
2 egész tojás /vagy két sárgája+egy egész/
5-10dkg cukor + egy cs vaníliás cukor
2dkg élesztő
2dl tej
csipet só
Az élesztőt a langyos, édes tejjel felfuttatom. /Felfuttatás: az élesztő a langyos tejbe morzsolva néhány perc múlva megdagad és "felfut"/ Ehhez adom hozzá a tojásokat és jól összekeverem.
A lisztet a hideg vajjal/margarinnal/ összemorzsolom, mint a linzertésztáknál szokás, és ehhez adom, keverem az élesztős, ízesített tejet. Gyorsan összekeverem, gyúrom és 1-2 órán át a tálban pihentetem, kelesztem.
Közben készül a töltelék, vagy még a tészta elkészítése előtt, mert annak még ki is kell hűlnie felhasználás előtt. A DIÓ és a MÁK töltelék is tej + cukor hozzáadásával készül.
Mák:30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 dl tej , 5 dkg dara , reszelt citromhéj, mazsola
A felforralt tejhez keverem a többi hozzávalót és hagyom kihűlni.
A dara elmaradhat, ill. vaníliás pudingporral is kipróbáltam már.
Dió: azonos arányokban és módon, mint a máktöltelék. Ha mindez elkészült, 2-vagy 4 cipóra osztva a tésztát kinyújtom /tepsi méretéhez igazítva/, megkenem a töltelékkel és felhajtom /ügyeskedve, hogy ne follyon ki a töltelék és csinos rudak sikeredjenek./
A rudakat felvert tojással megkenem. /Ha száradási időt hagyva két-háromszor ismételjük a kenegetést, márványos felület várható./ Villával megszurkálom, és mehetnek az előmelegített sütőbe / 180 fok/ 25-30 percre.
Minden igyekezet ellenére előfordul, hogy megreped a tészta, ha túl sok tejet használtunk, ha sok a cukor a töltelékben, ha túlkelt a tészta, ha nem volt elég forró a sütő .. Ettől még finom a végeredmény, és szépen szeletelve, porcukorral hintve nem marad a nyakunkon.
A bejglit nevezik patkónak is, ha nem szögletes, hanem ovális formára nyújtott tésztából hajtják.
További ötletek és érdekességek kedvéért ajánlom Fehér Béla Kossuthkifli című könyvét.
RM
Te hogy csinálod? Ha megosztanád a többi érdeklődővel a receptedet, élményedet, akkor küldd el levélben a holdpont@holdpont.hu e-mail címre és hamarosan a Holdponton olvashatod a beszámolódat.