Egyszerűen elkészíthető csokitorta receptjét osztja meg Mautner Zsófi, kollégája, Somogyi Zoltán segítségével.
Az édesség nemcsak egyszerű, hanem nagyszerű is: liszt nélkül készül, sőt, cukor is minimális van benne, így minden adott ahhoz, hogy az urak akár nőnapra is meglepjék vele kedvesüket.
A 8.08 – Minden reggel műsorvezetője tud korán kelni, jókat beszélgetni, de hogy a konyhában is ügyes-e, az a pénteki Ízes életből kiderül. Zsófi egy kis “merénylettel” készült: úgy gondolta, mivel a recept egyszerűen megjegyezhető és követhető, minden egyes mozzanatot Zoli fog “elkövetni”.
- Sütéssel már próbálkoztam, és mivel pontról pontra követtem a szakácskönyv utasításait, sikerült is a mutatvány. Remélem, most így lesz – mondja vidáman Zoli, aki elárulta, sajttorta-készítésben már otthon van, igaz, míg konyhája nem volt teljesen felszerelt, bizony kézzel kellett felvernie a tojásfehérjét.
Zoli enni a tejcsokit szereti, ám tudja, hogy az édességek elkészítéséhez jó minőségű étcsokoládét kell használni. Miután a 30 deka csokit vízgőz felett 15 deka vaj hozzáadásával felolvasztotta, precíz mozdulatokkal kettéválasztott hat tojást. A fehérjét géppel felverte, tett hozzá egy kevés cukrot, majd a sárgáját szintén egy kis cukorral fehéredésig keverte. Utóbbi keverékhez hozzáadta az olvasztott csokit, majd ezt a masszát óvatosan a kemény fehérjehabbal vegyítette.
Zsófi tanácsára a tojássárgás keverékbe egy csipetnyi só is került, mert ez kihozza az ízeket, valamint kevés tonkababot is reszeltek az édességbe. - Ebből csak keveset használj, mert erős afrodiziákum – figyelmeztette Zsófi Zolit.
A masszát sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába tették, és 180 fokos sütőben 20 percig sütötték. Az ekkor még lágy tortát érdemes teljesen kihűteni, sőt, akár két-három órát is várni vele szeletelés előtt. Tejszínhabbal, fagylalttal díszíthetjük.
Hogy Zolinak megremegett-e a keze és hogy milyen praktikákat javasolt a torta készítésénél Zsófi, az a pénteki Ízes életből kiderült, reggel kilenc óra után nemsokkal.