John le Carré: A panamai szabó

A panamai szabót legtöbben inkább a filmről ismerik, hiszen Pierce Brosnan, Geoffrey Rush és Jamie Lee Curtis főszereplésével már többször is láthattuk a tv-ben. Most olvashatjuk könyvben is, Le Carré egyik legtökéletesebb alkotását.

 

 

Harry Pendel (a filmben őt játssza Geoffrey Rush) a panamai Pendel & Braithwaite szabóság tulajdonosa, aki mindenkinek készített már öltönyt Panamában és lényegében a környező országokban is, aki számít. Andrew Osnard (Pierce Brosnan) a brit kém Panamába érkezve lecsap a kedvező lehetőségre és a sötét múlttal rendelkező Pendelt beszervezi, kémkedjen a számára és Angliának, ha már olyan jó kapcsolatokkal rendelkezik, mint amit sikerült kiépíteni a panamai vezetők között.

A két férfit azonban különböző dolgok mozgatják, Pendel az adósságok elől menekül és a fiatalkori titkát meg akarja tartani magának, nem akarja, hogy kiderüljön a felesége (Jamie Lee Curtis) számára, nem teljesen az, akinek mondja magát.

Osnard, a kicsit pocakos, de mégis sármos férfi meg nagy lókötő, igazából nem érdekli őt Anglia, hanem az elcsalható pénz vezérli.

Pendel és Marta, a szabóság könyvelője, az igaz szerelem, nagyszerű és roppant rejtélyes hálózatot épít fel, amivel megfelelően tudja etetni Osnardot és Anglia kíváncsiságát.

De mi van akkor, ha a játszmában nem csak Pendel és Osnard veri át egymást, hanem az igazi szálakat sokkal feljebb és sokkal nagyobb pénzmogulok mozgatják? Mert Panama akármilyen kicsi ország, annál fontosabb kapocs a világ kereskedelmében.

Le Carré megint nagyot alkotott, talán az egyik legjobban kidolgozott története ez, ahol nincsenek sötét lyukak a könyvben, teljesen elképzelhető minden mondata. Egyszerre komoly kémregény, de szatíra is, mert a valóság, hol komikus, hol ironikus köntösbe kerül. Mégis esszük minden szavát és mégis bólogathatunk, mert lehetett így is, fantasztikusan tárul elénk Panama, az emberek, a nyomor és a gazdagság.

A panamai szabó ennek ellenére nem számít a legizgalmasabb történetének Le Carrénak, a hidegháborús regényei jóval feszültebbek, az is tény, hogy a humor ebben a történetben sokkal nagyobb szerepet kapott, mint a többi könyvében.

Panama meg amúgy is aktuális volt itthon az utóbbi egy évben, már csak a híreket is figyelve el tudjuk képzelni, milyen terepen mozog Le Carré A panamai szabóval.

 

Molnár Gábor