John le Carré: Az üldözött

John le Carré könyve nagyon mai, nem a hidegháborúban játszódik, hanem az ezredforduló után, a terrorveszély fenyegette idők félelmeit, működését mutatja be.

 

A helyszín Hamburg. Egy orosz, vagy talán csecsen fiatalembert csempésznek be Németországba, lerongyolódva, fizikailag és lelkileg is sérülten. Sok pénz van nála és annál több pénzre számíthat, csak ki kellene mondania a megfelelő szavakat, hogy hozzájusson. Vajon milyen pénz ez, mire akarná használni azt az óriási összeget? Miért figyeli a muszlim fiatalembert a német, az angol és az amerikai titkosszolgálat is?

Le Carré története a szeptember 11-e utáni állapotokat mutatja be, mennyire lett üldözési mániás minden vezető ország, melyik titkosszolgálat milyen módon dolgozik, hogyan oldja meg azon emberek kiszűrését, akik talán veszélyt jelenthetnek a világunkra. Mi az, amitől már nyugodt szívvel manipulálhatnak, vagy beleavatkozhatnak egy másik ember életébe.

Íszá, a fiatalember, Annabel segítségét kéri, a fiatal polgárjogi ügyvédnő intézi az ügyeit, keresi fel Tommy Brue-t, az angol magánbank tulajdonosát. Ők ketten próbálják egyengetni a menekült férfi útját és közben próbálnak megküzdeni saját múltjukkal.

Le Carré nagyszerűen mozgatja a szálakat, képszerűen írja le a jeleneteket, morális kérdéseket boncolgat, és sajnos igen aktuális történet.

Az üldözött egyike azon könyveinek, amiből film is készült. Az olvasása közben is érezhetjük, ezt a történetet érdemes filmre vinni, sokkal könnyebben megfogható, mint a korábbi írásai. Talán éppen az aktualitása miatt, hiszen aki ezt a könyvet olvassa, biztosan átélte ezt a korszakot, szerencsés esetben csak távolról, de csak úgy elmenni mellette nem lehet. Viszont éppen ez a hátránya is, aki egy kicsit is nyitott szemmel jár a világban, figyeli a híradásokat, látott már ilyen témájú sorozatot, annak nem lesz annyira váratlan a végkifejlet. Le Carré prózájának erejét mutatja viszont, hogy amikor a végére érünk a történetnek, ennek ellenére is óriási magány, üresség fogja el az olvasót. Hat a könyv, bemutatja, milyen erők mozognak a háttérben és ennél többet talán nem is várhatunk el a kémregények mesterétől.

 

R. Molnár Gábor