Étel intolerancia

Ismerjük meg, mi az az étel intolerancia, ami nem keverendő össze az étel allergiával

 

 

Mi az az étel intolerancia?

Az étel intolerancia, más néven nem IgE-mediált étel túlérzékenység nem azonos az ételallergiával. Az étel allergia egy abnormális immunválasz a szervezetben, melynek során egy étel ellen termelődik ellenanyag. Azonban van, amikor egy bizonyos étel elfogyasztása tüneteket okoz, anélkül, hogy ellenanyag termelődne a szervezetben. Ez a fajta reakció az étel intolerancia.

Az étel intolerancia sokkal gyakoribb, mint az étel allergia. A tünetek kialakulása rendszerint lassabb és gyakran a problémás étel elfogyasztása után órákkal, vagy akár egy nappal később is jelentkeznek, így sokszor nehéz eldönteni, hogy melyik étel okozza a problémát.

Allergia esetén a beteg még a legkisebb mennyiséget sem tolerálja tünetek nélkül a problémás ételből, így könnyű azonosítani az allergizáló ételt. Emellett az IgE teszt is egyszerű és megbízható.

Étel intolerancia esetén néhány ember jelentős mennyiségű intoleranciát okozó ételt is elvisel, ha azonban túl sokat esznek vagy túl gyakran, akkor már jelentkeznek a tünetek.

Az intolerancia által okozott tünetek sokfélék lehetnek. Általános tünetek is lehetnek, mint fáradtság, sötét karikák a szem alatt, izületi fájdalmak, éjszakai izzadás, gasztrointesztinális tünetek, mint hányás, hasmenés, puffadás, irritábilis bél, bőrtünetek, mint ekcéma, kiütések, és más krónikus tünetek.

 

Mik lehetnek az okai?

Az étel intoleranciának számos különböző oka lehet:

 

Enzim defektus

Az enzimekre bizonyos ételekben található természetes alkotórészek lebontásához van szükség. Ha ezek az enzimek hiányoznak, akkor az adott étel elfogyasztása tüneteket okoz, mert egyes alkotórészeket a test nem bír feldolgozni.

Laktóz intolerancia esetén például a szervezetből hiányzik a tejcukrot kisebb cukrokra lebontó enzim, melyeka bélből már fel tudnának szívódni. A laktóz túl nagy a bélfalon keresztüli felszívódáshoz, és jelenléte a bélben görcsöt, fájdalmat és hasmenést okoz. Ugyanezek a tünetek tejallergia esetén is megjelenhetnek, így szakértői segítség nélkül nem mindig különíthető el az allergia az intoleranciától.

 

Farmakológiai tényezők

Néhány étel természetesen előforduló kémiai anyagokat tartalmaz, mely hatással van a szervezetre, mint például a koffein a kávéban, teában, csokiban, vagy aminok bizonyos sajtokban. Néhány emberre jobban hatnak ezek a természetes anyagok, már kisebb mennyiség is olyan tüneteket okoz, mint másoknál csak több.

 

Mérgező anyagok

Számos étel tartalmaz természetesen előforduló anyagokat, amelyek mérgező hatásúak lehetnek, hányást és hasmenést okozva. Például a nem teljesen megfőtt vesebab és a csicseriborsó tartalmaz aflotoxinokat, amik okozhatnak ilyen tüneteket. Teljesen megfőzve ezek nincsenek jelen. Ez összezavarhatja az embert, ha bizonyos esetekben nincs problémája egy étellel, máskor meg van.

 

Hisztamin az ételekben

Néhány étel természetesen tartalmaz hisztamint, míg mások (mint bizonyos nem friss vagy nem helyesen tárolt halak) a húsukban építik fel, ahogy öregszenek. Egyes emberekben ez az ételekben természetesen jelenlévő hisztamin tüneteket okozhat: kiütéseket, gyomorfájást, hasmenést, hányást és néhány esetben anafilaxiához hasonló tüneteket.

 

Szalicilátok az ételekben

Számos étel tartalmaz szalicilátokat, és eltér az emberek érzékenysége ezekre. Az emberek nagy többsége probléma nélkül ehet ilyen tartalmú ételeket, másoknak viszont tüneteik lehetnek túl nagy mennyiségű szalicilát tartalmú étel fogyasztásától. Ezeknek az embereknek szalicilátban szegény étrendet érdemes tartaniuk.

 

Ételadalékok

Széleskörű természetes és mesterséges adalékanyagot használnak fel az ételek színezésénél, tartósításánál és készítésénél. Néhány ember túlérzékeny ezekre és így tüneteket okoznak nála.

 

Hogyan lehet felismerni az étel-intoleranciát?

Bizonyos jellemzők, mint a tünetek típusa és mintázata segíthet elkülöníteni az intolerancia reakciókat az ételallergiától vagy más nem étellel összefüggő okoktól. A potenciálisan problémát okozó ételek meghatározásában segít egy pontos és részletes étkezési napló vezetése az elfogyasztott ételekről és a tünetekről. Mégha a „bűnös“ ételek nem is nyilvánvalóak, hasznos kiindulópontot adhat a napló egy kizáró illetve étrendbe visszavezető diéta kialakításában. Egy dietetikus segíthet megtervezni egy ilyen diétát, ami végülis elvezethet egy egyértelmű diagnózishoz.

A laktóz és lisztérzékenységtők eltérően nincs megbízható és validált teszt az étel intolerancia azonosítására. Ezért a diagnózis felállításához a kizáró diéta a legfőbb eszköz.

 

A tünetek nem azonnaliak

Az étel elfogyasztása és a tünetek közötti időbeli kapcsolat számos tényezőtől függ. Ha az étel csak ritkán kerül fogyasztásra, akkor a tünet megjelenési ideje az azonnaltól a néhány óráig terjedhet. Azonban ha az ételt rendszeresen fogyasztják, akkor az egyik reakció belefuthat a másikba, krónikussá válhat, a tünetek nem jelentenek azonnali reakciót minden alkalommal, amikor az étel elfogyasztásra kerül. Ilyen esetben nehezebb meghatározni a problémás ételt, viszont gyakran jelentős eredményekkel jár.

 

Gyakoriak a többszörös reakciók

Étel intoleranciában a tünetek nagyon széleskörűek lehetnek, valamint általánosak, nem-specifikusak, ami a diagnózist megnehezíti. Ezért kell nagyon odafigyelni és teljeskörűen regisztrálni mindent az étel és tünet naplóba.

 

Kizárás és visszavezetés

Kizárásos diétának nevezik azt, ha bizonyos ételeket kizárunk az étrendből annak érdekében, hogy megállapítsuk, hogy melyik okozza a tüneteket, a kizárás alatt javul-e vagy megoldódik-e a probléma. Ezt követi a visszavezetési fázis a megfelelő diagnózis felállítása érdekében. A kezdeti kizárásos rész általában két héttől hat hétig tarthat a tünetektől függően. Ezalatt az idő alatt fontos, hogy a kizárt ételt más, hasonló tápértékű étellel helyettesítsük. A diétában és annak felügyeletében dietetikus segíthet. Egy ilyen diéta nagy elkötelezettséget és tervezést igényel, de az eredmény megváltoztathatja az életet. A saját magunk és a családunk számára megfelelő időpont kiválasztása alapvető – kerülni kell a szabadság vagy nagyobb ünneplések idején történő diétakezdést, mivel ilyenkor nehezebb egy diéta tartása.

Fontos, hogy a diétát 100%-osan betartsuk, és ha bármi hiba történik benne, akkor újrakezdjük a legpontosabb eredmény érdekében.

Kizárásos diéta állhat egy vagy több étel elhagyásából, vagy kezdődhet egy kevés ételből álló étrenddel, amikor csak kiválasztott ételek fogyaszthatók, és az adott listát szigorúan követni kell a kezdeti időszakban. Mivel ezek a diéták alapvető tápanyagokat is kizárhatnak, fontos, hogy dietetikus felügyeletével történjenek.

 

A hosszantartó kizárás toleranciát alakíthat ki

A reaktív étel hetekig vagy hónapokig tartó kizárása a kérdéses étel étrendbe való reakció nélküli visszahozásához vezethet. Ezt úgy hívják, hogy tolerancia és fenntartása függ az adott személy esetében mind a gyakorisági mind a mennyiségi küszöbtől – más szóval az étel időnkénti fogyasztása tolerálható lehet, de nagy mennyiségek vagy rendszeres fogyasztás a tünetek újrajelentkezéséhez vezethet. Ez teljesen egyéni, ezért ennek felderítése, illetve nem erősebb étrend megszorítás kialakítása, mint szükséges, elsőrendű szempont.

 

Más tényezők

Néhány embernél háttérben lévő tényezők okozhatnak tüneteket, illetve ronthatják az étel intoleranciát. Ezekben az esetekben a háttértényezők kezelése előbbre való annak érdekében, hogy a tünetek javuljanak. Mindig a háziorvostól kell tanácsot kérni, ahelyett, hogy magunk próbáljuk meg diagnosztizálni vagy kezelni magunkat. Elengedhetetlen az egyéb lehetséges diagnózisok kizárása elsőként.

 

Összefoglalás

Az étel intoleranciát számos tényező okozhatja, de miután a problémás étel azonosítása megtörtént, kezelhető. Miután kizártuk a többi lehetséges okot, egy strukturált és felügyelt étrendbe való visszavezetés kezdődhet.

 

Forrás: allergyuk.org/food-intolerance/what-is-food-intolerance