John Le Carré: Éjszakai szolgálat

Az Éjszakai szolgálat talán a legromantikusabb kémregénye Le Carrénak, aki nem csak a hidegháború alatt játszódó kémtörténeteivel tud hatni az olvasókra, hanem már az új világrendet bemutató alkotásaival is.

 

 

John Le Carré 1993-ban írta ezt a könyvét, ami most az Agave Könyvek gondozásában jelent meg magyarul. Le Carré az Éjszakai szolgálattal indította a hidegháború utáni könyvek sorát és „szerencsénkre” semennyit sem gyengült a mondanivalója. Sőt ez a történet akár játszódhatna a jelenben is, nem véletlenül készült éppen ebből a könyvéből tv-sorozat.

 

Az Éjszakai szolgálatban már nem az USA, Anglia, Nyugat-Európa és a Szovjetunió áll szemben egymással, hanem mindennél könyörtelenebb és gazdagabb fegyver és drogcsempészek okozzák a veszélyt. Főleg akkor lesznek igazán pofátlanul veszélyesek a világra, játszva emberi életekkel, ha ezek a magánemberek a különböző hivatalos és félhivatalos védelmi szervekhez is köthetők.

Jonathan Pine, az egykori brit katona, elmenekülve az emlékei elől, éjszakai szállodavezetőként dolgozik. De felbukkan a múltból egy név, a gonosz fegyverkereskedőé: Richard Roperé. Pine-ban mindennél nagyobb erővel lobbannak lángra a múlt okozta fájdalmak és nem tudja megállni, hogy ne próbáljon bosszút állni a fegyverkereskedőn. Ennek érdekében kész beállni ügynöknek, ő az egyetlen, aki képes lehet közel férkőzni Roperhez. És elindul a feszült hajsza a két férfi között, úgy, hogy Roper, minden figyelmeztetés ellenére, közel engedi magához és családjához is Pine-t.

Romantikus kémregény, amilyet talán ritkán írt Le Carré. Lassan épülő, álomszerű történet, mégis elképesztően valós minden mozzanata. A lelkileg sérült, de becsületes főhős. A velejéig romlott főgonosz, aki mégis szerethető, még akkor is, ha tudjuk miket művelt, mire képes, szinte a fiatalkori sajátmagát látja Pine-ban. A törékeny és titokzatos főhősnő, Jed, aki miatt még a küldetését és saját életét is kész lehet feláldozni Jonathan. És a közöttük őrlődő Corky belső vívódásokkal teli alakja teszi gazdaggá a történetet.

Le Carré nagyszerűen építi fel lépésről lépésre Jonathan álcáját, miközben egyre többet tudunk meg a politika összefonódásáról a bűnszervezetekkel.

Az Éjszakai szolgálat története talán nem olyan nyomasztó, mint a legtöbb alkotása, árad a remény a könyvből. Mindig van, mindig lesz, aki tényleg próbál küzdeni a jóért, aki nem adja fel és el az elveit, aki nem lesz annyira cinikus, hogy a saját gazdagodása miatt képes legyen a világ romba döntésén dolgozni, néhány garasért cserében.

Az Agave Könyvek filmes borítót készített a könyvhöz, ami segíti jobban elképzelni a szereplőket is. Aki nézi a sorozatot, még jobban észreveheti, mennyire mai ez a történet, ne felejtsük el, 1993-ban jelent meg a könyv angolul, és simán lehetett egy a napjainkban játszódó sorozatot készíteni belőle.

A könyv elején olvashatók John Le Carré gondolatai a könyvekről és a filmekről, ami éppen aktuális is a sorozat miatt. A szerkesztőknek külön köszönet, hogy nem a végére rakták a könyvnek ezt a szakaszát. Az Éjszakai szolgálat olvasása szempontjából jobban érezni, hogy a könyvnek lényegében ott lesz vége, ahol elfogynak a könyv lapjai és nem akár húsz-harminc oldallal korábban, a legváratlanabb pillanatban futunk bele egy extraként szereplő novellába. Vagy jelen esetben Le Carré gondolataiba, tapasztalataiba, a könyvei és a megfilmesítés hol küzdelmes, hol szerencsés összefonódásáról. Ennek ellenére előbb érdemes elolvasni az Éjszakai szolgálatot és csak utána belekezdeni a ráadás tartalomba.

 

Kiadó: Agave Könyvek
Fordította: Fazekas László
Terjedelem: 576 oldal
Kötés: Puhakötés ragasztva

 

Molnár Gábor