Tudni kell a csúcson abbahagyni, Aranyélet!

Itt a vége, a harmadik évaddal lezárul az HBO sikersorozata, az Aranyélet.

 

 

Az Aranyélet a magyar HBO egyik legnagyobb dobása az utóbbi években és szerencsére egy olyan sorozatról van szó, ami évadról évadra képes volt a fejlődésre. Mind képileg, mind színészileg és mind forgatókönyvileg.

 

A sorozat reflektál a rendszerváltás óta eltelt korszakokra, a Miklósi családon keresztül láthatjuk, milyen stiklikből nőtte ki magát egy bizonyos bűnözi kör. Az első évadban lényegében megismerkedtünk a szereplőkkel és a válsággal, ami egy családdal történhet, hiszen vannak itt felnőtt korba érkező gyermekek, akik vagy el tudják fogadni, vagy sem, hogy miből van a jólét, amiben élnek.

Az apa, Miklósi Attila (Thuróczy Szabolcs), felhagyna a bűnözői élettel, de következmények nélkül ezt nem teheti meg. Egy sor folyamatot indít be, ami a családján csapódik le, hiszen a feleség, Jankának (Ónodi Eszter) jólétre van szüksége a boldogsághoz, a fia, Márk (Olasz Renátó), belekeveredik a maffia életébe, míg a lányuk Mira (Döbrösi Laura) nem tudja elfogadni, hogy miből él a családja és ezáltal ő is. A sorozat nagy nyertese talán Anger Zsolt volt és az általa alakított főgengszter, „Endre bá”, aki mozgatta a szálakat a gyerekkori barátok, Miklósiék körül.

A második évadban megismerjük, hogyan alakult a viszony a három barát között, vagyis Attila, Janka és Endre között, miközben egyre mélyebbre kerül mindenki az alvilági létbe, a nézők pedig egyre durvább dolgokat kapnak, ráadásul a rendszerváltás körüli stikliket is jobban megismerjük, akik pedig éltek már akkor és tisztában voltak a történésekkel, csak bólogattak, hogy de durva, tényleg ez is így történt. A második évad elég keményen zárult, sokak szomorúságára, viszont Gáll Ferenc (Végh Zsolt) személyében a harmadik évadra meghatározó szereplő érkezett.

A harmadik évad már a napjainkra koncentrál, és Gáll Ferenccel megjelennek az oligarchák és kemény képet kapunk a politika és a bűnözői körök összefonódásáról. Erre az évadra Miklósi Attila nagymenő vállalkozó Gáll Ferenccel közösen, Miklósi Janka polgármesternek készül, Márk lelépne szerelmével, Gáll Ferenc lányával, míg Mira továbbra is a családja ellen nyomoz.

A harmadik évad első négy része tekinthető felvezetésnek, ahol megismerkedünk a kialakult helyzettel, a politika, a maffia és a nemzetközi bűnözők megjelenésével. Kiderül, mennyire is nagymenők Miklósiék, hiába a nagyratörő álmok, ha nem urai a helyzetnek, hisz Gáll Ferenc, a politika és a múltjuk elől nincs menekvés.

Az HBO nagyot húzott, az HBO-n a megszokott heti egy résszel haladhatunk előre a sorozattal, míg az HBO GO-ra felkerült az összes rész egyszerre, így akár egy hosszúhétvége alatt is letudhatjuk a harmadik évadot. Persze, mindenkinek mások az igényei, a heti nézésű részeknek az az előnye, hogy érik bennünk a történet, átgondolhatjuk jobban, kivel mi történt, vagy megbeszélhetjük a barátainkkal az eseményeket, esetleg így olyanra is fény derül, ami elkerülte a figyelmünket. Viszont hajlamosabb a néző kiesni a sztoriból. Vagyis sokkal gyorsabban is letudhatjuk a részeket, de nem érdemes.

Összességében az első négy részt akár lehet egymás után is nézni, egy nap alatt, viszont utána érdemes belassulni, mert egyre ütősebb jeleneteket, drámát kapunk. Az ötödik és hatodik részt érdemes külön-külön napra tenni. A hetedik és a nyolcadik résznél pedig úgy sem tudjuk megállni, hogy ennyit várjunk, szóval akkor megint egybenézés lesz.

De a lényeg, az ötödik résztől lassítsunk, mert elképesztő drámát kapunk, olyan jelenetekkel, olyan a világunkat átitató tragédiákkal, amit fel kell tudnia a nézőnek is dolgozni és ahhoz kell idő.

Az ötödik rész arcul csap, Mira nagyon mélyre kerül és tulajdonképpen kijelenthető, hogy ez lesz a sorozat legdrámaibb része, bár a majdnem viccesbe áthajló akciójelenet majdnem üti Mira átalakulását. Mira olyan helyzetbe kerül, amit valamilyen szinten magának is köszönhet, olyat kap az élettől, amitől sosem lesz már a régi. Döbrösi Laura gyönyörű nagy szemeiben megmerevedik az élet. Ez az a rész, amiben végre kimondja, miért csinálja úgy, ahogy a dolgait és így már nem csak az alkotók tudják átérezni a szerepét, hanem a nézők is megértik a viselkedését és nem csak egy idegesítő kiscsaj lesz.

A folytatásban Márk is óriási változáson esik át. Döbrösi mellett Olasz Renátó is nehezebb színészi feladatokhoz ér, drámát kell játszania úgy, hogy nem viszi túlzásba, úgy, hogy hihető legyen minden pillanat, amire ráerősítenek az igen kemény események és képek.

Tudni kell a csúcson abbahagyni. Most, hogy ez a Miklósiékra vonatkozik, vagy sem, nem áruljuk el. Viszont egy dolgot igen. A sorozat alkotói képesek voltak a csúcson lezárni a történetet. A harmadik évaddal fokozták az addig sem gyenge színvonalat, viszont képesek voltak lezárni a történetet. Biztosan lehetett volna még tovább ragozni a család felébredését, de így lett kerek az egész. Mint azt sok más sikersorozatnál láthattuk, addig húzták az újabb és újabb évadokkal az alkotók, hogy a sorozat elveszítette a kult kategóriát. Az Aranyélet viszont a csúcson fejezi be. Belebújik napokig a gondolataidba, a bőröd alá és csak ezen pörögsz. Néznéd az újabb részeket, de vége van. Jó is így, mert külön kategóriába került a magyar sorozatgyártás történelmében.

 

Molnár Gábor